Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди изявлението от президента

...
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди изявлението от президента
Коментари Харесай

Ердоган гневен на Байдън за геноцида, намеси индианците

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди изказването от президента на Съединени американски щати Джо Байдън за арменския геноцид като „ безпочвено и незаслужено “ и нездравословно за двустранните връзки.

Историческата декларация на Байдън в събота на гала във връзка трагичните събития от 1915-17 година вбеси американския съдружник в НАТО Турция, която съобщи, че известието е отворило „ дълбока рана “ в връзките, които към този момент са напрегнати по голям брой въпроси.

В телевизионно послание в понеделник Ердоган съобщи, че „ неверната стъпка “ ще попречи на връзките и сподели, че Турция към момента се стреми да откри „ добросъседски “ връзки с Армения.

„ Ние имаме вяра, че мненията са включени в декларацията след напън от радикални арменски групи и антитурски кръгове ", сподели Ердоган.

Анкара приема, че огромен брой както арменци, по този начин и турци са починали по време на войната, до момента в който османските сили са се борили с царска Русия.

Но Турция гневно отхвърля това да е съзнателна политика на геноцид.

Байдън се опита да смекчи упования турски яд, като се обади на Ердоган за първи път от встъпването си в служба през януари. Двамата водачи се договориха да беседват лице в лице, на срещата на върха на НАТО през юни.

Вчера Ердоган съобщи, че Байдън би трябвало да се " огледа в огледалото ", когато назовава противоречивите събития геноцид.

Президентът също по този начин акцентира предишните закононарушения на Съединени американски щати, в това число войната във Виетнам, нуклеарните бомби, хвърлени върху Япония и други, като акцентира, че в историята на Съединени американски щати има доста произшествия, които могат да бъдат етикетирани като " геноцид ".

„ Индианците, даже не е нужно да ги загатвам, това, което се случи, е ясно “, сподели той.
„ Докато всички тези истини са налице, вие не можете да повдигнете обвиняването за геноцид върху турския народ. “

Изявлението на Байдън пристигна в миг, когато Анкара и Вашингтон се борят за възобновяване на към този момент обтегнатите връзки. Турция закупи системи за противоракетна защита С-400 от Русия, което докара до наказания на Съединени американски щати. Между двете съществуват редица политически разлики по отношение на Сирия, както и някои правни въпроси.

Ердоган съобщи, че чака да " стартират нов интервал " в връзките и да разиска всички разногласия с Байдън на срещата на върха на НАТО през юни.

„ Сега би трябвало да оставим настрани нашите различия и да разгледаме какви стъпки можем да предприемем занапред нататък “, сподели той.

„ Призовавам американските управляващи да дойдат в Турция и да ревизират нашите доказателства във връзка с 1915 година “, съобщи президента Ердоган.

" Говоря въз основа на доказателства, за разлика от Байдън. В архивите ни има над 1 милион документа, свързани със събитията ", сподели той.

Ердоган напомни, че " Позицията на Турция не се е трансформирала. Събитията от 1915 година могат да бъдат изяснени единствено от историци, а не от политици. Все още не сме получили отговор на предлагането ни да създадем взаимна комисия по история ", сподели той.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР