Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху

...
Президентът на САЩ Джо Байдън и израелският премиер Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Как Израел планира да унищожи ХАМАС

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и израелският министър председател Бенямин Нетаняху обявиха, че ХАМАС би трябвало да бъде погубен. Изявленията идват на фона на ескалацията на военните дейности в Ивицата Газа. Как Тел Авив ще завоюва спора, ще има ли сухопътна интервенция в Ивицата Газа и допустимо ли е премахването на ХАМАС като организация?

Джо Байдън в изявление сподели, че ХАМАС би трябвало да бъде изцяло погубен. Той също по този начин разясни, че интернационалната общественост би трябвало да откри метод да подсигурява съществуването на палестинска страна. Освен това това решение, съгласно президента, би трябвало да бъде взето от двете страни.

Байдън обаче счита, че сега реализирането на сходен план ще бъде сложна. Въпреки това, споделя американският водач, „ Израел схваща, че забележителна част от палестинския народ не споделя възгледите “ на радикализираните организации. Той акцентира, че две страни ще оказват помощ за основаването на " самостоятелна нация " за " петте милиона " поданици на Ивицата Газа и Западния бряг.

Междувременно ръководителят на Палестинската национална администрация Махмуд Абас съобщи, че ХАМАС не работи от името на жителите на района. Той заяви това по време на диалог с президента на Венецуела Николас Мадуро. Абас изрази убеденост в нуждата от реализиране на завършек на нападателните дейности на Тел Авив против популацията на Ивицата Газа.

Той се изрече и за образуване на филантропични коридори и оказване на помощ на потърпевшите. Освен това ръководителят на автономията прикани двете страни да освободят заложниците и предложи разрешаване на рецесията въз основа на съществуващите интернационалните съглашения.

Припомняме, че израелският министър председател Бенямин Нетаняху в неделя също сподели, че “Цахал ” ще унищожи придвижването ХАМАС. Това разгласи той по време на първото съвещание на новото изключително държавно управление. В същото време министър председателят акцентира, че съперниците на Тел Авив считат, че страната е щяла да се „ разпадне “ вследствие на офанзива против еврейската страна.

Израелският министър на защитата Йоав Галант към този момент разгласи " мощна и смъртоносна война " като част от интервенцията против ХАМАС. Според него идните дейности ще трансформират обстановката вечно. В събота израелската войска стартира масирани бомбардировки на противников цели в Ивицата Газа. В рамките на 24 часа те съумяха да ударят 250 военни цели в района и да отстраняват командира на южния регион за национална сигурност на врага Муатаз Ейд.

Освен това Тел Авив стартира да унищожава оборудванията на “Хизбулла ”, ситуирани в Ливан. Вече разгледахме в детайли при какви условия актуалната ескалация може да се трансформира в огромна районна борба.

Израелската експертна общественост е разграничена по отношение на опцията за унищожаване на ХАМАС. Някои анализатори приказват за кардиналната неспособност за заличаване на тази конструкция, други считат, че Тел Авив е кадърен да завоюва цялостна победа над групировката. Въпреки това специалистите са съгласни, че израелска сухопътна интервенция в Ивицата Газа не може да бъде избегната.

„ Подобно на “Ислямска страна ”, ХАМАС е ислямистко съдружие на радикали. Когато се бие против такива формирования, би трябвало да се следва единствено една тактика - тотална борба, която допуска окупация на всички територии, където са съсредоточени противников сили ", сподели Яков Кедми, някогашен началник на израелската разследваща работа “Натив ”.

„ Израел ще се изправи против ХАМАС тъкмо при този сюжет. “Цахал ” ще се опита да направи напън от северната част на Ивицата Газа към южната част. Стъпка по стъпка районът ще бъде освободен от властта на екстремистите. Разбира се, цивилното население би трябвало да напусне зоната на вероятни военни дейности. Това ще помогне за понижаване на броя на жертвите “, акцентира събеседникът.

„ Не се колебая, че ХАМАС ще се опита да се скрие от “Цахал ”. Напълно допустимо е те да слязат в подземните тунели, само че нашата войска е подготвена да изследва всяко кътче и междина в търсене на врага. Въпреки това бих желал да подчертая, че Тел Авив постоянно е подготвен да залови бойците, които непринудено сложат оръжие “, отбелязва специалистът.

„ Основният проблем при провеждането на тази интервенция ще бъдат борбите в градски условия. Това постоянно е мъчно тестване за военните. В същото време всички схващат, че откакто управлението на Хамас бъде победено, властта ще премине в ръцете на единствената законна политическа институция на тази територия – Палестинската автономност “, прецизира Кедми.

В същото време това напомня Симон Ципис, израелски специалист по интернационалните връзки и национална сигурностВрагът на Тел Авив има две крила и битката с всяко от тях изисква разнообразни способи.

„ Първият е политически. Води се от водачите на придвижването, които са в Ивицата Газа и управляват района. Това са съответни хора, които дават множеството поръчки ”, прецизира той.

„ Второто крило е паравоенно. Това включва елементарни бойци и командири, които теоретично могат да бъдат ситуирани на всички места. Те елементарно могат да намерят леговище измежду арабското население, да се скрият в тълпата и да основат „ спящи кафези “. Разбира се, не е допустимо да се потушат всички разпръснати джобове на тази организация “, счита събеседникът.

„ По този метод единствено политическото крило на ХАМАС може да бъде отстранено. А задачата на Израел е да смъкна настоящия режим в Ивицата Газа. След това Тел Авив ще стартира да основава военна администрация в района. За страдание осъществяването на дилемите ще бъде допустимо единствено в случай че стартира наземна интервенция “, отбелязва специалистът.

„ Може би този излаз от събитията можеше да бъде избегнат, само че доста израелци бяха пленени от врага. Явно няма да ги пуснат просто по този начин. Животът и ориста на жителите постоянно са били приоритет за страната ни, тъй че тяхната отбрана също е заветен дълг за Тел Авив “, прецизира Ципис.

„ ХАМАС най-вероятно чака повтаряне на ориста на “Ислямска страна ”. Напомням, че тази терористична групировка към момента не е изцяло унищожена. Малки кафези и негови поддръжници към момента се срещат в някои мюсюлмански страни и до през днешния ден. „ Ислямска страна “ обаче окончателно загуби предходната си мощ “, акцентира събеседникът.

„ Борбата против политическото крило на ХАМАС ще бъде изпълнена с известни опасности за Израел. На първо място, става дума за възможни цивилни жертви. Създаването на военна администрация в района също ще бъде мъчно тестване за Тел Авив, защото ще изисква съществени капиталовложения. Жителите на територията ще се нуждаят от материална поддръжка. Най-вероятно в процеса на определяне на живот след спора Европейският съюз ще помогне на Израел “, споделя събеседникът.

„ Европейски Съюз е на наша страна и мисля, че е изцяло кадърен да поддържа финансово построяването на нова политическа действителност Ивицата Газа. В същото време ми се коства, че сюжетът няма да повлияе изключително на размера на доставките на военна и друга помощ за Украйна. В последна сметка Брюксел е мощен стопански състезател “, обобщава Ципис.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР