Президентът на Полша Анджей Дуда заяви днес, че ще предложи

...
Президентът на Полша Анджей Дуда заяви днес, че ще предложи
Коментари Харесай

Полският президент внесе промени в критикуван закон за неправомерното руско влияние

Президентът на Полша Анджей Дуда съобщи през днешния ден, че ще предложи промени в закона за нелегално и прекалено въздействие на Русия, който подписа тази седмица, в отговор на рецензиите, че той може да докара до възбрана опозиционни политици да заемат обществени длъжности, съобщи Ройтерс.

В понеделник Дуда подписа закона, препоръчан от ръководещата партия, който разрешава на комисия да проверява дали опозиционните партии са позволили Полша да бъде непозволено повлияна от Русия. Той съобщи, че ще го изпрати на Конституционния съд за ревизиране едвам откакто влезе в действие.

Законът провокира рецензии от страна на адвокати и опозиционни политици, както и от Държавния департамент на Съединени американски щати и Европейската комисия, които показаха опасения, че той може на процедура да забрани на лицата да заемат обществени длъжности без подобаващ правосъден надзор.

" Притеснен от тези изказвания... изготвих изменение в закона, поредност от разпореждания, които контролират или трансформират въпросите в този закон, които провокираха най-големи несъгласия ", съобщи Дуда в изказване по малкия екран.

Той съобщи, че препоръчаните промени ще включват разпореждания, забраняващи на членовете на Народното събрание да стават членове на комисията, което ще разреши обжалване пред общ съд, а не пред административен съд, и унищожаване на наредбите, които биха разрешили хората да бъдат лишавани от правото да заемат длъжности.

" Предлагам да се отстранен тези ограничения, като се остави единствено изказване на комисията, че лице, за което е открито, че работи под съветско въздействие, не подсигурява вярното осъществяването на публичните отговорности ", сподели той.

Дуда съобщи, че предлагането му през днешния ден ще бъде импортирано в Народното събрание. Говорител на ръководещите националисти от " Право и правдивост ” (ПиС) допусна, че промените могат да бъдат допустими за партията.

Политиците от опозицията разкритикуваха президента за смяната на мнението му по закона, който подписа единствено няколко дни по-рано, и обявиха, че препоръчаните промени не засягат въпроса за основаването на такава комисия, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР