Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страните от БРИКС

...
Президентът на Китай Си Дзинпин заяви, че страните от БРИКС
Коментари Харесай

Свободна търговия и осигуряване на световен мир постави като задачи пред БРИКС Си Дзинпин

Президентът на Китай Си Дзинпин съобщи, че страните от БРИКС би трябвало да се борят за либерализация на търговията и към открита международна стопанска система, предава „ Ройтерс ", представена от „ Фокус ".

Президентите на петте страни в организацията Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка се събират в китайския град Сиамън до вторник. Към тях ще се причислят и участници от Тайланд, Мексико, Египет и Гвинея и ще се организира полемика на концепцията „ БРИКС плюс " - проект за вероятното разширение на блока с нови членове.

„ Ние ще се борим за открита международна стопанска система, ще се борим за комерсиална либерализация, дружно да създадем нова световна верига на стойност, ще правим световно икономическо ребалансиране ", съобщи Си Дзинпин.

Той добави, че има „ цялостното разбиране ", че страните от БРИКС ще се развиват, макар изказванията, че смисъла на блока бледнее поради слаб напредък.

„ Развитието на появяващите се пазари и разрастващите се страни няма да пипне сиренцето на другия, а вместо това ще усили значимо икономическия къс на света ", добави той.

Според него форматът „ БРИКС-плюс " е нужен за развиването на открита и необятна мрежа от партньорства измежду разрастващите се страни и формиращите се пазари.

„ Необходимо ни е да притеглим колкото се повече формиращи се пазари и разрастващи се страни в нашия общ блян към съдействие и взаимна полза ", съобщи още президентът на Китай. Според него страните от БРИКС би трябвало да ускоряват своето въздействие в света и да уголемяват сферите на съдействие.

Извън икономическата тематика Си Дзинпин прикани страните от БРИКС да поемат под своя отговорност мира на планетата. Според него техните старания, в частност, могат да способстват разрешаването на споровете в Сирия, Либия и Палестина.

„ Осигуряването на мира на планетата и основаването на нова система за сигурност са директни задания на БРИКС ", съобщи китайският държавен глава.

„ Уверен съм, че в случай че използван общи и стремителни старания в битката против тероризма във всичките му прояви, той няма да има място на света ", добави той. „ Ако поставим общи старания за политическото споразумяване по преговорен път на въпросите към Сирия, Либия, палестинско-израелските връзки, война няма да има. Бежанците ще могат да се завърнат по родините си ", уточни той.

„ Трябва да се обезпечи поддръжка на устава на Организация на обединените нации и на неговите правила, да се гради многополюсен свят и демократични интернационалните връзки, да се обявим против хегемонията на интернационалната сцена ", посочи китайският президент.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР