Президентът на Иран Хасан Рохани обяви ново съкращаване на ангажиментите,

...
Президентът на Иран Хасан Рохани обяви ново съкращаване на ангажиментите,
Коментари Харесай

Иран започва да обогатява уран в завода си във Фордо

Президентът на Иран Хасан Рохани разгласи ново редуциране на уговорките, поети от страната му пред интернационалната общественост за нуклеарната стратегия на Техеран, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Иран ще възобнови дейностите си по обогатяване на уран в завода си във Фордо, на към 180 км южно от Техеран, замразени с влизането в действие на интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия през 2015 година. За задачата от на следващия ден ще стартира да се инжектира уранов газ в 1044 центрофуги във Фордо. Това е четвърти стадий от редуциране на иранските отговорности по нуклеарната договорка, подхванато през май в отговор на излизането на Съединени американски щати от съглашението.

Рохани разясни, че дейностите във Фордо ще останат под контрола на Международната организация за атомна сила, както и останалите нуклеарни действия, подложени на режим на строги инспекции. Рохани също така даде нов период от два месеца на страните, които към момента са част от нуклеарната договорка (Русия, Китай, Германия, Англия, Франция), да отговорят на иранските претенции, по-специално на тези, касаещи износа на ирански нефт. Съединени американски щати се изтеглиха от иранската нуклеарна договорка предходната година и възобновиха глобите против Иран.

Така Иран се озова под оптимален напън от страна на държавното управление на Доналд Тръмп и лишен от икономическите облаги, които се надяваше да извлече след сключването на договорката. Иран
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР