Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади днес на руския

...
Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади днес на руския
Коментари Харесай

Финландският президент се обади на Путин във връзка с плановете на страната да влезе в НАТО

Президентът на Финландия Саули Нинистьо се обади през днешния ден на съветския си сътрудник Владимир Путин по отношение на идното кандидатстване на северната страна за участие в НАТО, наказано от Москва. Това заяви Хелзинки, предава Франс прес.

„ Разговорът бе непосредствен, ребром и мина без неспокойствие. Сметнато бе за значимо да се избегнат напрежения “, съобщи финландският държавен глава в официално съобщение от своя офис.

Финландия „ има предпочитание правилно и професионално да се занимава с практическите проблеми, свързани с обстоятелството, че е страна, прилежаща на Русия “, увери Хелзинки.

Президентът Нинистьо и финландската премиерка Сана Марин обявиха в четвъртък, че се стремят към „ неотложно “ влизане на страната в НАТО. Очаква се кандидатурата да бъде публично оповестена на следващия ден.

Москва заплаши да предприеме в отговор репресивни „ военнотехнически “ ограничения.

В околните дни се чака молба за участие в пакта да подаде и Швеция.

Според Хелзинки Саули Нинистьо е споделил на Владимир Путин, че настояването на Москва от 2021 година да се замрази разширението на НАТО, а по-късно и нахлуването в Украйна са трансформирали „ радикално (...) сигурността в околната среда на Финландия “.

В сряда финландският президент съобщи, че Москва носи отговорността за проектите на страната му, исторически необвързана, да се причисли към алианса.

„ Вие (Русия) причинихте това. Погледнете се в огледалото “, сподели той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР