Президентът на Боливия Луис Арсе смени ръководството на въоръжените сили

...
Президентът на Боливия Луис Арсе смени ръководството на въоръжените сили
Коментари Харесай

Боливийският президент предупреди, че има опасност от нов държавен преврат

Президентът на Боливия Луис Арсе смени управлението на въоръжените сили на страната и по време на церемонията съобщи, че има заплаха от опит за прелом на фона на митинги, които не престават повече от 10 дни в провинцията Санта Крус, съобщи вестник  " Пахина 12 ", представен от Българска телеграфна агенция. 

Преди три години тогавашният президент Боливия Ево Моралес – един от най-дълго управлявалите държавни водачи в Южна Америка и основна фигура за лявото придвижване в района, подаде оставка под напън от страна на армията. Година по-късно Арсе, който е представител на партията на Моралес " Движение към социализъм ", завоюва изключителните президентски избори и застана начело на Боливия.

" Днес основателите на митингите засилват тактика за повтаряне на държавния прелом от 2019 година Това се назовава посягане върху националната целокупност. Задачата на въоръжените сили е да пазят независимостта и единството на нашата територия ", цитира изданието думите на Арсе. В изказването си той не посочва източника на опасността.

Според " Пахина 12 " новоназначеният пълководец на боливийските въоръжени сили генерал Уго Арандия е декларирал, че се ангажира да " работи в сходство с конституционните си отговорности " и да пази целостта на страната. Арсе смени и началника на генералния щаб и командирите на военновъздушните, военноморските и сухопътните сили.  

Напрежението в Санта Крус е обвързвано с датата на плануваното броене на популацията и жилищния фонд, което съгласно районните опозиционни групи ще им обезпечи повече места в Конгреса, отбелязва Ройтерс. Губернаторът на Санта Крус Луис Фернандо Камачо и други консерватори упрекват държавното управление, че се бави с провеждането на преброяването и упорстват то да се състои през 2023 година, а не през 2024 година.

В материал, оповестен в петък английския в. " Морнинг остарял ", Мириам Аманкай Колке, която е дългогодишна активистка от аймарската етническа общественост и представител на аймарите във Англия, дефинира Камачо като " крайнодесен сепаратист, който мечтае за делене на Боливия, и екстремист, който дълги години е управлявал паравоенния неонацистки Младежки съюз на кръстоносците ".

" Той е богато момче на баща си, креатура на диктатурите, упрекван е в укриване на налози, корупция и непросветеност като губернатор, с връзки с данъчни убежища, поради които е упоменат в " Панамските документи ". Баща му, Хосе Луис Камачо Парада е паравоенен, придобил популярност по време на диктатурите на Бансер и Луис Гарсия Меса ", споделя още тя.

По думите на Колке Камачо е и главният създател на кървавия прелом от 2019 година В аудиозапис той разкрива, че татко му е " подкупил военните и полицията ", което по-късно е довело до изтезания по бързата процедура в градовете Сенката и Сакаба.

Хорхе Рихтер, представител на президента Арсе, съобщи, че сега държавното управление води договаряния за възможното реализиране на компромис по настояванията им, съобщи сайтът  " Латин таймс ".

" Правителството неведнъж е канило Камачо и гражданските групи на разговор, само че те са отказвали да вземат участие. Те пристигнаха на последната среща единствено с цел да насочат своите отвратителни, обидни и дискриминационни забележки към хората, които участваха в  нея, след което ненадейно напуснаха, без даже да могат да обяснят своето предложение " споделя Колке.

" В петък, 28 октомври, президентът Луис Арсе свика в Кочабамба многонационална среща за консенсус по преброяването, на която участваха губернатори, кметове, представители на коренното население, селски водачи и ректори на държавни университети.

В знак на заплашване и в характерен мафиотски жанр Камачо сформира лист с 30 души, наричайки ги " предатели на Санта Крус ". Той направи същото и в навечерието на преврата от 2019 година ", написа още аймарската активистка.

Блокадата в провинцията е предизвикала ежедневни загуби в размер на 40 млн. $ и е нанесла вреди на икономическото възобновяване на страната и на най-бедните жители. Според Колке паравоенни от Младежкия съюз на кръстоносците са блокирали стотици петролни танкери в рафинерията в Палмасола.

Все повече служащи и поданици на Санта Крус осъждат стачката, като декларират, че тя съществено визира поминъка им, отбелязва осведомителният портал " Пийпълс диспач ".

В понеделник хиляди представители на разнообразни организации на коренното население на Боливия потеглиха на шествие с искане Камачо да приключи стачката и да зачита правото им на труд.

В сряда служащи от разнообразни браншове проведоха демонстрации в разнообразни елементи на Санта Крус и желаеха оставката на Камачо с аргумента, че в случай че не може да извършва служебните си отговорности към народа, би трябвало да се отдръпна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР