Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира

...
Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира
Коментари Харесай

Раева: Елитният спорт не е за всеки. Той изисква силна воля, понякога жертва

Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разяснява настоящата тематика за насилието в спорта.

В последните месеци в Италия се развихри скандал в художествената гимнастика, след който, само че остава отпред на ансамбъла на страната.

56-годишната Макарани е разследвана от спортната прокуратура и от районните управляващи на Монца и Бреша за хипотетично малтретиране и психически напън над състезателки.

" Темата за насилието в спорта е доста значима. Имаме и писмо до всички федерации от президента на ФИГ Моринари Ватанабе, в което той показва ясната си позиция и е изпратено до всички треньори в света. Но съгласно мен би трябвало ясно да се разграничава принуждение от изпитание. Сексуално принуждение, физическо и психическо принуждение е едно. Но да правиш старания, които изисква спецификата на спорта ти, с цел да постигаш високи резултати е напълно друго ", съобщи Раева пред фейсбук страницата на федерацията.

" Не съм юрист на Емануела Макарани. Много незадълбочено съм осведомена, само че едно нещо, за което е обвинена са килограмите. Ами в нашия спорт това е належащо. Трябва да имаш изящен външен тип. Трябва да си грациозен. Трябва да внимаваш, тъй като наднорменото тегло води до травми. Е, в случай че там в условието се изпада в маниакалност е напълно друго. Така, че най-важното е да не се залита в едната или другата посока. Но гимнастичката би трябвало да знае отговорностите си. Елитният спорт не е за всеки. Той изисква мощна воля, от време на време жертва (Мадлен Радуканова игра със счупена кост на стъпалото на Олимпиадата в Токио). Големите първенци са със мощни характери. Ето за какво е значимо да се разграничават нещата ", добави Раева.

" А другояче, да! Насилието няма място в спорта! Категорично! Но би трябвало да се отбрани и треньорът, тъй като неговата работа е доста тежка! Затова БФХГ изготви документ за всички родители за " Обща информация за спорта художествена гимнастика ", който ще бъде прегледан на Управителен съвет в сряда и ще даде опция на родителите да се срещнат със спецификата на спорта. Но към неприемливото принуждение би трябвало всички да бъдем непримирими ", съобщи още президентът на БФХГ.





Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР