През юни управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева

...
През юни управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева
Коментари Харесай

Георгиева ще предложи ново разпределение на специални права на тираж на стойност $650 млрд.

През юни ръководещият шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева ще внесе предложение за ново систематизиране са специфични права на тираж на стойност 650 милиарда $. Анонсът бе изработен от самата Георгиева след неофициалното разискване на тематиката с изпълнителните шефове във фонда.

Според Георгиева, в случай че бъде признато ново преразпределение, това ще освободи жизненоважен запас за страните – членки и ще даде опция за създаването на нови принадлежности.

Новото систематизиране на специфичните права на тираж ще бъде на база Учредителния контракт на МВФ, категоична е Кристалина Георгиева.

„ Паралелно с това, ще разгледаме опциите за преразпределение на СПТ на членовете ни със мощни финансови позиции в поддръжка на уязвимите страни с ниски приходи “, разяснява ръководещият шеф на фонда.

„ Откликвайки на дълготрайната световна потребност от запаси, новото систематизиране на СПТ ще бъде от изгода за всички наши страни членки и ще поддържа възобновяване на международната стопанска система от рецесията в резултат на пандемията от Covid-19. То ще изпрати и мощен сигнал по отношение на решимостта на държавите—членки на МВФ да създадат всичко належащо за превъзмогването на най-тежката криза от ерата на Голямата меланхолия до през днешния ден. “, разяснява Георгиева.

Във фонда членуват 190 страни, измежду които и България.

Специалните права на тираж са актив, основан през 1969 година, с който е трябвало да се контролират интернационалните валутни запаси на страните, които членуват във фонда.

Стойността им се базира на кошница от четирите най-ликвидни и употребявани валути - щатският $, английската лира, еврото и японската йена.

СПТ могат да се обръщат в която и да е от тези валути. Съотношението на обособените валути се преразглежда на всеки пет години от фонда, с цел да се подсигурява, че те отразяват относителното тегло на валутите в международната търговия и финансовата система, както и делът им във валутните запаси на централните банки.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР