През юни 2019 г., по повод 110 години от рождението

...
През юни 2019 г., по повод 110 години от рождението
Коментари Харесай

39 романа се състезават за Европейска литературна награда на името на великия Димитър Димов

През юни 2019 година, във връзка 110 години от рождението на огромния български публицист и ерудит Димитър Димов, ще бъде връчена първата  Европейска литературна премия за разказ Димитър Димов “.

Престижният приз, който има за цел да отличи модерни романи с висока художествена стойност, писани на територията на европейския континент и издадени на български език, бе основан през предходната година от известната писателка и щерка на Димитър Димов – Теодора Димова, и управителния съвет на фестивала ВарнаЛит, под патронажа на кмета на Община Варна.

Право да предлагат имаха единствено издателите, които по правилник могат да предложат до два романа от европейски и до два романа от български писатели, издадени с логото им през календарната 2018 година Крайният период за подаване на поръчки за номинации бе 15 януари. Издателствата, кандидатствали със свои творби за състезанието, са 21, а общият брой на номинираните романи, които ще се състезават в първото издание на премията е 39, като 28 от тях са на български създатели и 11 – на европейски. Имената на петимата финалисти ще бъдат оповестени обществено на 31 март. Всеки от тях ще бъде поканен публично на церемонията по връчване на влиятелното отличие.

Европейска литературна премия  „ Димитър Димов “ е първата премия, за която се състезават по едно и също време родни и задгранични създатели, издадени на български език. Наградният фонд е в размер на 10 000 лв. и ще бъде връчен персонално на създателя на романа-победител в края на месец май тази година – по време на фестивала ВарнаЛит в Морската столица.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР