През следващото денонощие облачността ще е значителна. От северозапад ще

...
През следващото денонощие облачността ще е значителна. От северозапад ще
Коментари Харесай

Синоптиците : Гответе се за вятър и дъжд

През идващото денонощие облачността ще е забележителна. От северозапад ще стартират превалявания от дъжд, които денем ще обзет и крайните югоизточни региони, оповестиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По-значителни количества ще има тук-там в Източна България. През нощта в западната половина от Дунавската низина вятърът ще се ориентира от северозапад, след обяд в югоизточните региони ще е от север-североизток и с него ще нахлува леден въздух. Атмосферното налягане ще се увеличи и ще бъде доста по-високо от междинното за месеца.

Привечер и през нощта против понеделник, с продължаващото захлаждане, дъждът в централната и източната част на Дунавската низина и планинските региони ще минава в сняг, там ще се образува тънка снежна завивка и ще има условия за виелици и навявания. От северозапад преваляванията ще стопират. Температурите ще са с дребен дневен ход – от 3°-4° в северозападните до към 20° в югоизточните региони, където преди обяд ще продължи да духа мощен югозападен вятър.

За София минималната температурата ще е към 5°, оптималната - към 7°.

Над Черноморието ще е най-вече облачно и след обяд ще завали дъжд, който през нощта против понеделник на обособени места ще се примесва със сняг. Ще духа сдържан и краткотрайно мощен югозападен вятър, който по Северното Черноморие още преди обяд ще се ориентира от запад-северозапад. Максимални температури: 14°-20°. Температурата на морската вода е към 10°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще облачно с превалявания най-вече от сняг, под 1800 метра от дъжд, само че и там до края на деня дъждът ще минава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е сдържан. С него ще нахлува леден въздух и след обяд дневните температури доста ще се намалят. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7°, на 2000 метра - към 4°.

В понеделник преди обяд към момента ще вали в Югоизточна България, най-вече дъжд, в Странджа, Сакар и Източна Стара планина - сняг. От северозапад облачността ще продължи да се раздира, краткотрайно и ще намалее. Вятърът ще отслабне, след обяд в Западна България ще стихне; в Източна България ще се ориентира от североизток. Минималните температури ще са сред минус 3° и 2°, оптималните – сред 0° и 5°, в крайните югозападни региони - до 8°-9°. Във вторник ще е съвсем без превалявания, само че в по-голямата част от страната ще има ниска облачност, в низините ще е мъгливо. Минималните температури ще са негативни - до минус 4°, минус 5°, дневните ще се покачат с 1-2 градуса. Вятърът ще се смени с изток-югоизточен.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР