Пред гостуващия в Белград украински външен минстър Дмитро Кулеба новият

...
Пред гостуващия в Белград украински външен минстър Дмитро Кулеба новият
Коментари Харесай

Сръбският премиер изрази подкрепа за Украйна


Пред гостуващия в Белград украински външен минстър Дмитро Кулеба новият министър председател на Сърбия Милош Вучевич е изразил поддръжка за Украйна, само че не и подготвеност Сърбия да поддържа наказания против Русия, съобщи " Ройтерс ". 

Агенцията цитира изказване на Вучевич, в което се споделя, че Белград е отворен за другарски полемики по всички въпроси на всички равнища, и че Сърбия е ангажирана със зачитането на интернационалното право и териториалната целокупност на Украйна. 

" Сърбия се ангажира да зачита интернационалното право и териториалната целокупност на държавите-членки на Организация на обединените нации, в това число Украйна. Ние сме отворени за другарски полемики по всички въпроси и на всички равнища ", уточни Вучевич.

Белград признава Украйна в нейната целокупност, в това число териториите, окупирани от съветските сили, до момента в който Киев отхвърля да признае независимостта на Косово, което разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, припомня Ройтерс. От 2022 година насам Сърбия одобри украински бежанци, изпрати филантропична помощ на Украйна и даде обещание помощ в нейните старания за следвоенно възобновяване.

Кулеба се срещна и с президента на Сърбия Александър Вучич, заяви организация Танюг. 

" Много добър и правилен диалог с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Обсъдихме и се договорихме за възстановяване на двустранните връзки, с изключително предпочитание скоро да организираме стопански конгрес сред предприемачите на двете страни ", съобщи Вучич. 

 Президентът на Сърбия Александър Вучич (вдясно) и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Той заяви, че посланикът на Сърбия в къс интервал от време ще се върне към отговорностите си в Киев. 

" Обсъдихме и европейския път на двете страни и незабавната нужда от определяне на мир. Посочих на министър Кулеба и проблемите, пред които е изправена Сърбия, изключително в интернационален проект ", съобщи сръбският президент.

Ройтерс отбелязва, че президентът на Сърбия Александър Вучич се пробва да откри баланс сред кандидатурата на страната за Европейския съюз и обичайните ѝ връзки с Русия и Китай. Подкрепата за Русия е мощна измежду сръбското население, резултат от исторически религиозни, политически и военни връзки. Проруско наличие се популяризира необятно в обществените медии, отбелязва още организацията. 

Междувременно, на конференция за психологично здраве в Белград брачната половинка на украинския президент Володимир Зеленски - Олена Зеленска сподели, че 77% от украинците изпитват душевен стрес заради войната.

" Нашата работа е да осигурим потомство спечелили, освен на бойното поле, само че и на бойното поле на личното ни психическо благоденствие ", сподели тя на събитието, на което беше хазаин дружно с първата дама на Сърбия Тамара Вучич.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР