През последния месец екоинспекцията на Варна отново провери сигнали за

...
През последния месец екоинспекцията на Варна отново провери сигнали за
Коментари Харесай

Текат проверки защо степите край Каварна са разорани отново

През последния месец екоинспекцията на Варна още веднъж ревизира сигнали за разораване на Понто-сарматски степи край село Видно, Каварна. Установени са общински парцели от 600 дка, в които поради оран предпазеното от " Натура 2000 " местообитание е повредено, като са унищожени скъпи типове растения - ирис, пролетен и волжски горицвет, теснолист божур. За момента причинителите не са известни, само че е сезирана прокуратурата, а наказването е до три години затвор и до 10 хиляди лв. санкция.

В отговор на питане от самодейността " Зелени закони " екоинспекцията е сезирала Държавен фонд " Земеделие " за инспекция на използването на общинските парцели, стопаните им сега и получените за тях дотации. Стопаните на парцели в предпазените степи могат да получат дотации за използването им за паша на животни, само че не и за земеделие с оран, припомня природозащитната самодейност в известие до медиите.

Увредените степи са в парцели на територията на европейската мрежа " Натура 2000 " в предпазена зона " Крайморска Добруджа ", коментират от " Зелени закони ". Природното местообитание " Понто-сарматски степи " е предпазено от мрежата. То съставлява изсъхнало тревно местообитание с типове растения, приспособени към плитки и каменисти карстови почви в комбиниране със характерния климат и релеф на Добруджа.



Теснолист божур в Понто-сарматски степи в Крайморска Добруджа.

На територията на Европейския съюз Понто-сарматски степи се срещат само в българската и румънската част на Добруджа, в Черноморския биогеографски регион. Поради високата си степен на застрашеност и накърнимост тези местообитания са предпазени на територията на Европейски Съюз и за опазването му са оповестени няколко предпазени зони у нас и в Румъния. Европейската комисия започва специфична процедура против България по отношение на досегашното му заличаване.

Съобщението на " Зелени закони " прецизира, че унищожаването на Понто-сарматските степи е престъпно действие по силата на Наказателния кодекс и се санкционира с до три години затвор и санкция до 10 хиляди лв.. Наказанието регистрира, че степните местообитания са доста чувствителни към човешката активност и елементарно могат да бъдат унищожени при разораване или разкопаване. Възстановяването на първичния комплекс от типове е извънредно сложен и нескончаем развой без гаранции за триумф съгласно природозащитниците.
Пилотни планове за възобновяване на повредени степи се разискват от години, само че за момента България към момента не е възстановила повредените местообитания край Каварна, за които е в действие наказателно решение на Европейския съд от 2016 година Скъпи и към този момент единствено дискутирани са и вероятните начинания за изкуствено възобновяване на повредени местообитания от дюни. *Снимки: Живко Барзов, Зелени закони
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР