През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не

...
През последните месеци многократно заявявахме, че моделът на здравеопазване не
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Предлагаме нов модел на здравеопазване, без партийна ревност

През последните месеци неведнъж заявявахме, че моделът на опазване на здравето не може да продължава по този метод. Колкото и да се усилва бюджетът на Здравната каса, парите изтичат, а резултатът не е възстановяване на здравната услуга за хората. Това се удостоверява и от констатацията на прокуратурата от последните дни, сподели на брифинг в Народното събрание водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

За нас е наложителна промяната на модела в опазването на здравето, само че това няма по какъв начин да стане без общо единодушие – политическо и публично. Не може всеки ръководещ да прави опити в опазването на здравето, идната политическа мощ, която идва, да анулира и да стартира от начало – това не продуктивно за системата на опазването на здравето. Ако желаеме трайна, поредна и резултатна политика, би трябвало да реализираме единодушие, акцентира Нинова.

По думите й „ Българска социалистическа партия за България “ предлага две групи дейности – едните краткотрайни и сега- незабавно, и другите – с дълготраен резултат.

„Временните незабавни ограничения, които предлагаме: през вчерашния ден внесохме решение на Народното събрание за възбрана за лицензиране на нови лечебни заведения. Утре внасяме предложение държавните и общинските лечебни заведения да бъдат пререгистрирани от търговски сдружения в лечебни заведения, по Закона за лечебните заведения. Трето предложение – ново и обективно ценообразуване на клиничните пътеки в новия рамков контракт. Четвърто – в понеделник или вторник внасяме промени в Наказателния кодекс, които да водят до търсене на наказателна отговорност за реекспорта на медикаментите.“, изясни Нинова.

„Трайните и поредни неща, които предлагаме: да сложим началото на решението на проблемите в опазването на здравето, посредством справедлив, същински и народен диалог, без оглед на политически пристрастия, без ревнивост на кого е концепцията, без мерене на партийно его, за оферти за нов модел на опазването на здравето. Това няма да е моделът на Българска социалистическа партия, ГЕРБ, лекарите и пациентските организации. Това ще е българският модел, който служи на една цел – всеки българин да има достъп до опазване на здравето и това да е качествено опазване на здравето. Поставяме си упорит период – до края на март да се опитаме да реализираме този народен диалог с резултат за нов модел. След това да го представим в обществото и този нов модел да бъде включен в бюджета за 2019 г.“, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР