През последните години разплащателните технологии навлязоха в нова фаза от

...
През последните години разплащателните технологии навлязоха в нова фаза от
Коментари Харесай

Да платиш желаното с едно докосване или един поглед

През последните години разплащателните технологии навлязоха в нова фаза от развиването си, където все по-голяма роля играе биометрията. В платежната промишленост се построяват системи, които разпознават потребителите по отношение на техните физически данни или държание.
Според доста специалисти потреблението на биометричните данни е най-хубавият метод за засвидетелствуване на самоличността при заплащане. С тяхна помощ разплащането става още по-персонализирано и и несъмнено, като се основава неповторим профил на всеки консуматор. Ето за какво точно те ще бъдат в основата на разплащанията на бъдещето.
Биометрични данни могат да се вграждат в банкови карти, приложения на мобилни устройства или други системи. Те могат да се употребяват при заплащане на битови сметки и услуги, онлайн извършване на покупки, само че и при покупки на артикули от първа нужда в супермаркета.
Вече може да удостоверите самоличността си, отключвайки смарт телефона с пръстов отпечатък, или правейки си " селфи ", с което системата да разпознае лицето ви. Или пък да кажете нещо и да бъде разпозната присъщата интонация на гласа ви (нещо като мобилното приложение Shazam, с което елементарно откриваме всяка известна песен).
Предимствата

Пръстовият отпечатък е гаранция за улеснение и сигурност. Той не е нещо, което може да бъде отнето или имитирано и подсигурява на потребителите успокоение и сигурност на заплащанията.
Използването на биометрични данни е доста по-бърз и елементарен метод за заплащане на артикули и услуги . С тях си спестяваме помненето на комплицирани пароли или секрети въпроси. Нужно е единствено едно допиране или взор.
Биометрията последователно измества паролите. Те са остарели, мъчно се помнят и могат елементарно да бъдат откраднати, да вземем за пример при хакване на избрани бази данни. При биометрията всички данни се съхраняват на персоналния ви смарт телефон.
Благодарение на биометричните данни към този момент нямате потребност от ключова дума. Паролата сте самите вие – с вашия глас, отпечатък, лице.
Но биометрията надалеч не е единствено лицево или гласово различаване и пръстови отпечатъци. Тя е обвързвана с неповторимото държание на всеки човек – по какъв начин и с коя ръка държите смарт телефона си, по какъв начин го отключвате, какъв брой бързо пишете. Всички тези неща могат да бъдат засечени и запаметени от логаритъм в устройството, който да ви разпознае.
Скоро и в България
Един от огромните картови оператори - MasterCard приготвя стартирането на нова безконтактна банкова карта с биометрични данни и в България, като идентификацията ще се реализира благодарение на пръстов отпечатък.
Предизвикателствата

Мнозина обаче към момента са скептични към биометричната система за разплащания. Те не се усещат удобно да употребяват биометричните си данни за идентификация, защото се опасяват, че тази скъпа персонална информация може да бъде открадната и употребена за злоупотреби.
Платежната промишленост гледа на биометричните данни като опция да се бори с все по-големия риск от измами. Тя работи настойчиво, непрекъснато покачва равнището на сигурност и среща потребителите с преимуществата на новаторските системи за разплащания.
Предизвикателство е недоверчивите клиенти да бъдат уверени да дават данните си, само че и да трансформират навиците си, защото са привикнали да употребяват пароли и ПИН-кодове (които са доста по-уязвими и несигурни).
" Живеем в свят, ръководен с пароли от доста години и потребителите не са изцяло подготвени да се откажат от това, което към този момент знаят ", регистрират от Paysafe, една от водещите компании за цифрови разплащания у нас.
Погледнато действително, биометричните данни в действителност са най-сигурният метод за потвърждаване на самоличността ни и път към бъдещето. Те към този момент " влязоха " в смарт телефоните ни, до няколко години ще участват в персоналните ни карти, за какво да не бъдат част и от банковите?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР