През последните години официалният доставчик на гуми във Формула 1

...
През последните години официалният доставчик на гуми във Формула 1
Коментари Харесай

Пирели ще работи върху нови гуми за мокро през зимата

През последните години формалният снабдител на гуми във Формула 1 Пирели отнесе много рецензии от страна на тима поради представянето на гумите на рисково мокра настилка. 

Причината за тези отрицателни мнения от страна на пилоте е огромната водна пелена, която се образува, когато те употребяват въпросните смеси. Освен това техният опитмален работен прозорец е доста стеснен, което кара тимовете доста бързо да минават към смесите интермедия по време на мокри квалификации и надпревари.

Именно заради тази причина италианската компания ще организира цели 6 дни на проби по време на зимната пауза, които ще бъдат отдадени напълно върху подобряването на гумите за мокра настилка. 
 Верстапен желае по-добри мокри гуми от Пирели Верстапен желае по-добри мокри гуми от Пирели
Първите проби ще бъдат на френската „ Пол Рикар “ на 3 и 4 декември, като в тях ще се включи тимът на Алфа Ромео. Само няколко дни по-късно отборът на Ферари ще взе участие в сходни тествания на личната си тестова писта „ Фиорано “, като те ще се проведат на 6 и 7 декември. Последният тест на мокри гуми преди началото на сезон 2023 ще бъде още веднъж на „ Пол Рикар “, като в него присъединяване ще вземе отборът на Алфа Таури. Тези тествания са планувани за 3 и 4 февруари. 

Тези две трасета са едни от дребното, които имат системи за изкуствено наводнение, което прави тестването на мокри гуми на тях относително елементарно за образуване. 
 Формула 1 обмисля въвеждането на калници за рисково мокрите условия Формула 1 обмисля въвеждането на калници за рисково мокрите условия
Освен тестванията на гумите за мокро в хода на зимната пауза ще има още 6 дни на проби за сликовете. Алфа Таури ще тества на „ Портимао “ в Португалия на 14 и 15 декември, след което Мерцедес ще бъде на „ Пол Рикар “ на 1 и 2 февруари преди „ Сребърните стрели “ и Астън Мартин да се насочат към „ Херес “ в Испания за проби на 7 и 8 февруари. 

„ Знаем какво би трябвало да подобрим, най-много при мокрите гуми. Там огромните проблеми са загряването и представянето. Ще е хубаво да имаме мокри и студени условия, защото едната ни цел е следващата година да махнем чохлите от мокрите гуми. Надявам се да не е прекомерно студено, защото от време на време на „ Фиорано “ през декември сме виждали сняг “, изясни шефът на Пирели Марио Изола.
 Пирели прибавя още един модел сликове за следващата година Пирели прибавя още един модел сликове за следващата година
Той също по този начин изясни за какво единствено половината от тимовете на стартовата решетка ще се включат в тестванията през декември и февруари.

„ Когато оформим графика за проби ние изпращаме предложения към всички тимове и те сами вземат решение дали ще вземат участие, или не. Това са тимовете, които са на наше разположение за зимните проби. Искаше ми се всички тимове да са разполагаем, обстановката е такава. Тимовете няма да могат да употребяват тези проби за развиване на новите си коли. ФИА ще има свои наблюдаващи, които да наблюдават, че всички коли са в настройка, която е употребена в най-малко едно съревнование през 2022 година “, сподели Изола.

Каквито и промени Пирели да направи по своите гуми те ще бъдат въведени в спортните уикенди едвам през 2024 година, защото срокът за хомологация на продуктите на италианската компания преди всеки сезон е края на предходния септември. 

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР