През последните две седмици тема №1 в света е инвазията

...
През последните две седмици тема №1 в света е инвазията
Коментари Харесай

Руснаците в НХЛ обмислят да поискат убежище в САЩ

През последните две седмици тематика №1 в света е нашествието на Русия в Украйна. Това, което се случва, засегна всички сфери на живота и не заобиколи огромния спорт. Някои чужденци небрежно напуснаха Руската хокейна лига (КХЛ), отказвайки да вземат участие в плейофите. Руснаците в НХЛ пък са подложени на сериозен напън. Някой даже получават закани за живота си в обществените мрежи. Как обстановката може да бъде решена към момента не е неразбираемо, проучва sport24-ru.

Канадският публицист от TSN Рик Уестхед разкрива, че някои от руснаците, които играят в НХЛ и техните представители се свързват с имиграционни юристи, с цел да обсъдят процеса на кандидатстване за леговище или позволения за престояване в Съединени американски щати и Канада. Всички са загрижени, че Съедините щати и Канада могат да спрат издаването на туристически и работни визи на съветски жители.

" Отборите са изплашени. Те са загрижени, че съветските им играчи ще бъдат принудени да изоставен страната и визите им няма да бъдат удължени. Санкциите са мотив за безпокойствие. Всеки ден се постановат нови ограничавания против Русия и е невероятно да се каже какво ще се случи на следващия ден. Не чакам, че държавното управление на Съединени американски щати ще анулира актуалните визи на руснаците, само че може да има проблеми с бъдещите визи ", разкрива миграционният юрист Джо Къркууд от Сан Диего, който си сътрудничи с доста клубове от Националната хокейна лига.

Няколко източника на TSN потвърдиха, че редица руснаци са се свързали с юристи. Имената им не се загатват, анонимността е значима, в противоположен случай всичко може да се провали.

Посолството на Украйна в Отава на 2 март прикани канадското държавно управление да спре издаването на нови позволения за работа и туристически визи за съветски жители. В момента обаче не са подхванати специфични имиграционни ограничения против руснаци и те, както и преди, на общо съображение могат да аплайват за виза или позволение за престояване. В Съединените щати към този момент имаше казус, когато президентът забрани влизането в страната на жителите на избрани страни. На 27 януари 2017 година Доналд Тръмп издаде изпълнителна заповед, съгласно която жителите на редица мюсюлмански страни нямаха право да влизат в Съединени американски щати за период от 90 дни, без значение дали търсят статут на емигрант или не. Забраната касаеше жители на Иран, Сирия, Либия, Сомалия, Йемен и Ирак. Когато Джо Байдън наследи Тръмп като президент, той анулира тази изпълнителна заповед.

Важно е да се разбере, че играчите с дълготрайни контракти към този момент имат краткотрайно позволение за престояване и те не е належащо да аплайват за леговище. Може да зародят проблеми за тези, чиито контракти са краткосрочни или следва да бъдат възобновени.

Мария Попова, професор по политически науки в Университета " МакГил " в Монреал, която е посъветвала повече от 20 руснаци по отношение на емиграцията в Канада, Съединени американски щати и Обединеното кралство, счита, че съветските играчи от НХЛ могат да получат статут на бежанци в Канада.

" Ако изяснят, че не са съгласни, какво прави съветското държавно управление в Украйна и че са подготвени да изразят това противоречие, когато се върнат в Русия, ще бъде ясно, че са в заплаха. Навлизаме в нова Студена война ", сподели Попова.

Всичко това демонстрира, че съветските играчи от НХЛ ще имат по-големи усложнения, в сравнение с предшествениците си от 80-те 90-те години, които трябваше да избягат от Съветския съюз, с цел да играят в най-хубавата лига в света. Да съдиш нечий избор би било неверно. Всеки би трябвало самичък да дефинира по какъв начин вижда живота си. И не става въпрос за национализъм и обич към родината. Желанието да бъдеш човек на мира и да осъзнаеш себе си 100% не значи, че си подготвен да предадеш родната си страна. Всеки към момента има право да дефинира личния си път, приключва коментара си sport24-ru.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР