През октомври рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас е започнала да намалява

...
През октомври рафинерията Лукойл Нефтохим Бургас е започнала да намалява
Коментари Харесай

„Лукойл Нефтохим“ е увеличил рязко потреблението на руски петрол

През октомври рафинерията " Лукойл Нефтохим Бургас " е почнала да понижава потреблението на съветския нефт сорт „ Уралс “ и усилва вноса на други сортове. Това излиза наяве от данни на Лондонската стокова борса (LSEG), представени от Reuters. Става ясно обаче, че в интервала януари – септември, откогато работи европейската дерогация за импорт на съветски нефт в България, която Брюксел утвърди под опасността на Асен Василев и държавното управление " Петков ", делът на съветския петрол е скочил внезапно.

Като единствената страна в Европейския съюз, на която бе позволено да продължи вноса на съветски нефт по море след ембаргото на Блока през декември, България към този момент разчита съвсем само на нефт, доставян от Москва, и финансиращ войната на Владимир Путин в Украйна.

Октомври е първият месец през тази година, в който количествата на съветския нефт понижават. През месеца  " Лукойл Нефтохим " ще внесе съвсем 200 000 тона неруски нефт, в това число норвежкия Johan Sverdrup и египетския вид Western Desert, сочат данни на LSEG. Това е най-големият размер неруски нефт, импортиран в границите на един месец до момента тази година.

Руският недопечен нефт съставлява 92% от вноса на страната през януари – септември, което е рекорден дял от общото ползване на бургаската рафинерия. За съпоставяне, през 2021 година делът беше под 70%. Алтернативни сортове, в това число Sverdrup, Western Desert, Kirkuk от Кюрдистан и Azeri BTC от Азербайджан, са доставени на дребни порции, което съставлява единствено 8% от доставките през януари – септември.

България има единствено една настояща рафинерия – „ Нефтохим Бургас “ – с индустриален потенциал 196 000 барела дневно, следена от съветската „ Лукойл “, която също така доставя нужния нефт на завода.

Високият импорт на съветски нефт в България тази година се дължи на потребността на „ Лукойл “ да откри пазар за петрола си, който е под ембарго, споделиха търговци пред Reuters.

Трудният пазар в Европа е проблем и за бургаската рафинерия, която би трябвало наложително да намери алтернативни доставки до идващия октомври, в случай че желае да продължи да работи, до момента в който търсенето е подклаждано от възбраната за експорт на кюрдски нефт, прибавиха източниците на медията.

Министерството на стопанската система на България и съветската компания „ Лукойл “ не са дали отговор на запитванията за коментар от Reuters.

В края на септември Народното събрание позволи на бургаската рафинерия да работи с съветски нефт до 1 октомври 2024 година В интервала до 30 септември 2024 година нефтохимът ще би трябвало да понижава поетапно количествата на вид " Уралс ". Според гласуваните текстове до края на тази година рафинерията може да употребява в производството не повече от 80% съветски нефт, до 31 март 2024 година – не повече от 75%, до края на юни – до 50%, а до 30 септември – до 25%.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР