През миналата седмица шампионът по футзал Амиго Северозапад бе домакин

...
През миналата седмица шампионът по футзал Амиго Северозапад бе домакин
Коментари Харесай

Българските пробиви в Шампионската лига по футзал

През предходната седмица първенецът по футзал Амиго Северозапад бе хазаин на шампионат от предварителния кръг на Шампионската лига на УЕФА. Отборът се показа повече от добре, като записа победи над австрийския Линц (4:1) и израелския Тел Авив (6:1) и едно тъждество против Йоребро (3:3). В дуела със скандинавците българският първенец бе доста покрай успеха, като водеше с 2:0 и по-късно с 3:2, само че не съумя да завоюва.

Това коства класирането за идната фаза - главния кръг, за който с изключение на спечелилите в осемте групи " виза " печели и най-добре представилият се втори тим. За страдание на Амиго Северозапад имаше отбори с по-добри индикатори и макар чудесното показване, амбициозният българнаски тим не можа да продължи в Европа.

NOVSPORT направи инспекция в архивите на УЕФА и се оказа, че в предишното наши отбори са успявали да преодолеят този прелиминарен кръг. А най-големият триумф в историята на българското присъединяване в Шампионската лига е реализиран през 2014 година от варненския Гранд Про, който минава и главния стадий и играе в елитния кръг на конкуренцията.

Първият " пробив " в шампионата на УЕФА прави Черно море (тогава под името МАГ) с президент Красен Кралев. Варненският отбор печели мини шампионата в Шефилд, като оставя след себе си домакините от Шефилд Уензди и албанския Кохезионен фонд Тирана. Това дава опция на МАГ да играе в главния стадий на конкуренцията, само че жребият е безсърдечен и праща нашия тим против гранда Шахтьор Донецк и унгарския първенец ФК Рубеола. Въпреки това самото класиране за тази фаза покачва коефициента на България и през идната година МФК Варна (бивш " Пикадили " ) заобикаля предварителния кръг и взе участие непосредствено в главния. Жребият още веднъж е доста тежък, като праща нашия тим в компанията на Динамо (Москва). Въпреки това МФК Варна се показва почтено и приключва на второ място след съветския гранд, само че пред чешкия и андорския първенец.

България последователно изгубва позиции и коефициент и през 2008 година първенецът Надин още веднъж би трябвало да мине през прелиминарен кръг. Столичният клуб, обаче е решителен и след победи над Елит Тетово (Северна Македония) и Ипсуич Уулвс (Англия) става вторият наш тим след МАГ, преодолял тази фаза на Шампионската лига по футзал. В главния кръг Надин реализира една победа (над шведския АИК Скьовде) и две загуби (шампионите на Азербайджан и Словакия) и остава на трето място в групата си.

Най-големият пробив прави варненския Гранд Про, който през 2012 година печели две победи над първенците на Швеция и Уелс и приключва борбено 0:0 с Илвес Тампере от Финландия и се класира за главния кръг. Там българският отбор попада в доста мощна компания против тимове от Италия, Словакия и Кипър и разумно отпада. Постижението е повторено през 2013 година. Тогава воденият от съвместяващият длъжностите на президент, треньор, админ и всичко останало в Гранд Про Варна Димитър Пантев, записва 3 победи с голова разлика 17:0 над първенците на Северна Македония, Андора и Армения. След това тимът отпада в главния кръг.

Исторически триумф за българския футзал, обаче Гранд Про Варна записва през 2014 година. Тогава в предварителния кръг са преодолени първенците на Молдова и Швейцария, а в главния противници са тимове от Литва, Полша и Грузия, като представителят на последната страна Иберия Стар Тбилиси е имал присъединяване във " Файнъл Фор " на шампионата предния сезон. Гранд Про Варна побеждава Иберия и полския Рекорд Биелско Бяла надлежно с 4:0 и 2:0 и макар загубата с 1:4 от ФК Никарс Рига, се класира за елитния кръг на Шампионската лига по футзал. Там против грандовете Интер Мовистар (Испания) и Спортинг Лисабон, както и представителя на Белгия Шарлероа, Гранд Про Варна няма никакъв късмет, само че все пак историческият пробив е изработен. А на шампионата в Испания експертите забелелязват мощната игра на Бойко Косев - Бобеца, който даже получава няколко оферти за трансфер в чужбина.

След този триумф коефициентът на България се покачва доста и в идващите години нашите тимове пропущат предварителните кръгове и играят напряко в главния. Успехът на Варна Гранд Про, обаче не е още един и до през днешния ден.

Истински малшанс преследва Черно море, който разполага със мощен тим и печели купата през 2020 година. Заради Ковид пандемията, обаче УЕФА взима решение предварителния кръг да е в един мач, като жрабият дефинира варненският отбор да гостува на един от мощните тимове в Европа Витен Орша в Беларус. Това не дава опция на " моряците " да създадат пробив в Европа.

Всъщност в основата на възхода на Амиго Северозапад в действителност е точно тимът на Черно море. Голяма част от титулярите на настоящия първенец са някогашни играчи на " моряците ". Които нямаха шанса да пробият в Европа през " ковидната " 2020 година, само че в този момент имат втори късмет...
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР