През миналата година управителят на НЗОК е издал 6 заповеди

...
През миналата година управителят на НЗОК е издал 6 заповеди
Коментари Харесай

Хванаха фиктивни пациенти в болници

През предходната година шефът на НЗОК е издал 6 заповеди за отчасти преустановяване на контракти с лечебни заведения за болнична помощ. Отчетени са общо 16 броя истории на заболяване на пациенти, за които е открито, че действително не е  осъществена здравна активност, т.е. има „ фиктивни хоспитализации ”. Това показва здравният министър Христо Хинков в отговор на депутатски въпрос.

Само при инспекция през декември 2023 година е открита регистрирана, само че неизвършена активност в болница на територията на РЗОК Благоевград. Става въпрос за 13 пациенти, които действително не са приети в болница и лекувани от лечебното заведение. Пациентите са оказали подпомагане на контролните органи, като са заявили документално, че не са провеждали лекуване, добавя министърът.

При същата инспекция е осъществен и неочакван надзор в лечебното заведение за съществуването на пациенти по време на хоспитализацията им там и е открито неявяване на 12 пациенти.

Според здравното министерство фиктивни хоспитализации са открити в лечебни заведения на територията на РЗОК София – град, РЗОК Пловдив, РЗОК – Пазарджик и РЗОК – Благоевград. Проверки са открили, че някои от лечебните заведения не разполагат с нужната инсталация или експерти, с цел да извършат избрани клинични пътеки, които са отчели.

Само за последните 4 месеца на предходната година контролните органи на НЗОК при осъществени инспекции са открили, че лечебни заведения са получили суми без правно съображение в размер на близо половин милион лв.. Издадени са заповеди за налагане на наказания за 16300 лв. и следва да бъдат издадени заповеди за наказания за общо 72 броя истории на болестта.
 
Министърът показва, че към този момент е одобрена процедура за реда и метода за реализиране на надзор от длъжностни лица – чиновници на НЗОК и РЗОК по постъпили жалби  и сигнали. В нея  е планувано, че при посочен в жалбата адресант, проверяващите би трябвало да се свържат с него, като се изготвя протокол, в който се разказва на малко проблема.

Вижте кои шефове на лечебни заведения взимат големи заплати

Хинков припомня, че новото мобилно приложение „ еЗдраве ”, усилва доста опцията пациентите да управляват здравната система и да я защищава от източване. Всеки консуматор има опция да задейства приемане на вести, като по този метод ще бъде навреме осведомен за нови записи в пациентското му досие като издадена рецепта, направление, подготвен резултат от проучване и т. н.
 istock istock
НЗОК инициира среща за осъществяване на опцията жителите да получават СМС в действително време за всяка регистрирана за тях здравна и дентална активност, заплатена от касата. Предложено е посредством мобилното приложение „ еЗдраве ” да има техническа опция за известяван на жителите в действително време за осъществените им в лечебните и здравни заведения действия.
 
За повече финансови вести и други потребни препоръки, по отношение на персоналните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, с цел да не пропуснете нищо забавно от Pariteni.bПо тематаПроверки в огромните лечебни заведения започват у нас лечебни заведения НЗОК фиктивни хоспитализации .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } КоментариВход-->
Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие. Коментирайте на кирилица!
-->  
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР