През м. ноември 2022 г. бяха проведени обучения на полицейски

...
През м. ноември 2022 г. бяха проведени обучения на полицейски
Коментари Харесай

Полицаи и социални служители се обучаваха за работа с извършители и жертви на домашно насилие 

През м. ноември 2022 година бяха извършени образования на полицейски служителиот Районите ръководства в Силистра, Тутракан и ДуловоотЖенско съдружие „ Екатерина Каравелова “. За тяхното осъществяване организацията получи цялостно подпомагане от Главна дирекция „ Национална полиция “ и от Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи –Силистра.Обученията бяха осъществени в осъществяване напроект „ Център за консултиране и предварителна защита от домашно принуждение – Силистра “, финансиран със средства от държавния бюджет на Република Българияпо контракт за безплатно финансиране №93-00-124/15.08.2022 година сред Сдружението иМинистерство на правораздаването.

Основната цел на образованията бе поддръжка и попречване на опасности за живота и здравето на потърпевшите лица в случаите, когато полицията извърши посещаване по сигнал за домашно принуждение. По тази причина бе и подборът на обучаваните експерти – тези, които първи посещават сигнала, а точно: чиновниците в патрулно–постовата активност и в бранш „ Охранителна полиция “.

Представени сатеми за същността на домашното принуждение, профилитена жертвата и причинителя, също по какъв начин да се оценяватрисковетепри посещаване след сигнал. Дадени са ипрактически насокизаработа сжертви нанасилие. Обсъдена бешепрактиката в директната работа на участниците исрещаните компликации и проблеми.Обратната връзка от образованията води до извода, че е належащо от време на време осъществяване на надграждащи образования с практична устременост, обвързвана с директната работа на служителите на реда.

По наблюдаване на екипа се регистрира, че нерядко служителите на реда изпитват незадоволеност от положените старания за поддръжка на жертвата, която в следствие отхвърля да спомага или още веднъж се връща при причинителя. Въпреки професионализма си, който не им разрешава да показват своята незадоволеност, тя се демонстрира косвено по време на провежданите беседи и разискване на въпросите.Отчита се още, че съществуват пропуски в законодателството, които разрешават злоупотреби както от страна на причинителя, по този начин и от страна на жертвата, поставяйки нерядко чиновниците на реда в обстановки на повторяемост и неефективност при поддръжка за разрешаване на казуса.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР