През изминалата седмица, в продължение на три дни, Слънцето изригна

...
През изминалата седмица, в продължение на три дни, Слънцето изригна
Коментари Харесай

Идват ли магнитни бури, такова нещо не е ставало със Слънцето от 3 месеца

През миналата седмица, в продължение на три дни, Слънцето изригна над 30 пъти, в това число едно с много огромна мощ, а магнитна стихия с подобен мащаб не бе следена от март месец.

Въпреки това, учените твърдят, че изригването от този висок клас – X няма да има забележителен резултат върху Земята и нашето всекидневие.

Причината за това е, че изригванията са се случили в южното полукълбо на Слънцето. Когато те минат през централния му меридиан, към този момент ще са изчерпали своята сила и няма да окажат съществено въздействие върху нас.

Поради тази причина геомагнитната прогноза за идната седмица е удобна.

Въпреки това, първоначално и края на седмицата се чакат слаби разстройства заради промени в скоростта на слънчевия вятър, само че вероятността за магнитни стихии е едвам под 5%.

Геомагнитните стихии са събитие, при което се следи краткотрайно разстройване в земната магнитосфера. В нея навлизат частици с висока сила от междупланетното пространство и взаимодействат с горните пластове на атмосферата.

Най-силната магнитна стихия записана в миналото е наречена Събитието Карингтън и се следи през 28-ми август 1859 година След наблюдението на протуберанса, силата доближава до Земята едвам за 18 часа. Продължава до 2-ри септември и е причина доста телеграфни системи по света да спрат работа.

Инфо: blitz.bg

 

Тагове: бури магнитни бури слънце магнитосфера геомагнитни бури
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР