През годините много клиенти и задават въпроси като: Ще бъда

...
През годините много клиенти и задават въпроси като: Ще бъда
Коментари Харесай

Какви трябва да са доходите, за да изплащаме спокойно кредит

През годините доста клиенти и задават въпроси като: " Ще бъда ли утвърден за този заем ", " Каква вноска ще ми одобрят ", " Какъв размер банката ще е съгласна да ми отпусне " и така нататък В реалност обаче какво е подготвена да ни вземе банката като месечен разход по заема и какво сме подготвени ние да отделим – това е въпрос, който постоянно се разминава. Практиката демонстрира, че банките са склонни (при постоянни доходи) да обезпечат финансиране в размер по-висок, в сравнение с консултантите предлагат.

Препоръката на банките

От позиция на банката, множеството изискват вноската по заема, който желаете от тях плюс вноските по настоящите ви кредитни артикули (ако имате такива) да не надвишава 45 -60% от чистия месечен приход на кандидата/кандидатите (ако са повече от един). Правят се и изключения в съотношението дълг/доход, даже до 70% при някои банки.

Препоръката на консултантите

Кредитните консултанти, както и специалистите по финансово обмисляне от " Моите Пари Консулт ", предлагат този коефициент, измерващ здравословното равнище на задлъжнялост, да не надвишава 40% от чистия месечен приход на фамилията. Разбира се, в случай че приходът е друг в другите месеци, целесъобразно е да вършиме изчисленията на база междинната стойност за последните 12 месеца.

Например:

При средномесечен размер (общата сума на чистите приходи, разграничено на броят месеци, в казусът 12) в размер на 1750 лева, общата сума на отговорностите по всички заеми, не трябва да надвишава 700 лева или 40% от по този начин средномесечна избраната сума.

Какъв заем може да си разреши един кредитоискател със приблизително равнище на приходите по данните на НСИ

По данни на Национален статистически институт за четвъртото тримесечие на 2021. междинният общ брутен приход на разположение е 1 963.60 лева, което за един нает (роден след 1960 г.) е 1523 лева чисто заплащане. Ако използваме тези данни, прилагайки нагоре посочената методика за използване на правилото за рационално (здравословно) равнище на задлъжнялост, общата месечна стойност към всички кредитори не трябва да надвишава 609 лева Посоченият образец е за потребностите на изчисленията и внушителен, без да претендира за акуратност.

От позиция на кредитоискателите е редно да се замислите, " Добре! Ще отстранявам избрана сума от месечният ми приход за вноски по кредит/кредити. Но ще мога ли да затрупвам другите си закрепени разноски (комунални сметки, храна, занимания и др.) с остатъка? ". Не би трябвало да пренебрегвате и въпроси, обвързвано с това дали ще можете да сте постоянни платци и в случай че банката при справедливи условия увеличи лихвата, респективно и месечните вноски по заемите.

Препоръката на Кредитланд

Разходите по заемите ви да са допустимо минимален % от приходите на семейството. Това, ще ви даде комфорта, да не се притеснявате при покачвания на месечните вноски. Ще ви помогне по-бързо да натрупате ликвиден буфер. Няма да се постанова да " затягате коланите " и да се лишавате от удоволствия, които доставят наслада на Вас и околните ви.

Стремете се постоянно да имате ликвиден буфер, с националното название " бели пари за черни дни " в размер на най-малко 6 месечни разхода на семейството. Това ще Ви помогне да бъдете обезпечени финансово, при пораждане на непредвидени изненади (с благопожелание от нас тези разноски да са свързани единствено с радостни поводи).

И помнете! Винаги когато се почувствате " свръх заможни " и спестяванията ви надвишават доста целесъобразният ликвиден буфер, можете да погасявате предварително (частично или пълно) заемите си, с минимални или никакви такси за това!

Мисията на кредитните консултанти е да освен да спомагат за разпределяне на заем, само че и да дадат спокойствието, че след неговото разпределяне клиентите ще имат комфорта да го изплатят безпроблемно.

Георги Канайков е един от първите консултанти и понастоящем шеф " Консултантска мрежа " в CreditLand. В годините съумява да построи и надгражда и сега уменията и знанията си в кредитното консултиране като практикуващ съветник. С професионализма си заразява и въодушевява доста почитатели да станат кредитни консултанти и да се причислят към задачата на Кредитланд - да оказват помощ на хиляди хора, да намерят най-изгодното предложение за заем съгласно самостоятелния им профил.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР