През февруари миналата година Кока-Кола, един от най-големите замърсители с

...
През февруари миналата година Кока-Кола, един от най-големите замърсители с
Коментари Харесай

Кока-Кола може да спаси океаните от пластмаса

През февруари предходната година Кока-Кола, един от най-големите замърсители с пластмаса в света, разгласи нова световна цел. Компанията съобщи, че до 2030 година 25 % от всички нейни артикули ще се продават в опаковки за многократна приложимост и за неведнъж пълнене.

Ако този ангажимент бъде изпълнен, милиарди пластмасови бутилки за еднократна приложимост няма да замърсяват международните водни басейни и океани, като в същото време ще се понижи въглеродният отпечатък на компанията. В миг, когато спонсорството на Кока-Кола на идната конференция за изменението на климата COP27 провокира рецензии от страна на деятели за запазване на околната среда, работата за реализиране на това значимо заричане може да помогне на компанията да покаже, че мисли съществено това, което споделя.

За страдание, до момента липсва основен детайл от обещанието: успореден ангажимент от страна на огромните бутилиращи компании, които също да усилят продажбите си на артикули за неведнъж пълнене до по-високи равнища. В противоположен случай има основателна причина да се счита, че обещанието на колоса може да не бъде изпълнено и да се трансформира единствено в следващото нарушено заричане.

Пластмасовите бутилки за еднократна приложимост, които в производството на питиета се назовават " one-ways " (еднопосочни), са предопределени за потребление единствено един път, след което се изхвърлят в кофите за преработване, в контейнерите за отпадък или в околната среда. Бутилките за неведнъж пълнене са предопределени за многократна приложимост. Потребителите заплащат депозит за бутилките и ги връщат в магазина или в пункта за събиране, където те се изземват от компанията, измиват се, пълнят се още веднъж и се продават. Преди появяването на еднократната приложимост всички питиета се продаваха в бутилки за неведнъж пълнене.

Големите марки се отхвърлиха от системите за повторна приложимост и в този момент е ясно, че това е било нездравословно за океаните. Сега наклонността би трябвало да се обърне към увеличение на броя на бутилките за неведнъж потребление.

Стъклените бутилки за неведнъж пълнене се употребяват неведнъж до 50 пъти, а пластмасовите - 25 пъти. Аргументите в интерес на бутилките за неведнъж прилагане са ясни: Повторната приложимост и препродажбата на една бутилка 25 пъти значи, че няма да се създават още 24 бутилки за еднократна приложимост.

Oceana проучва пазарните и научните данни и откри, че единствено 10-процентно нарастване на броя на бутилките за неведнъж прилагане в крайбрежните страни, би могло да предотврати изхвърлянето на 7,6 милиарда пластмасови бутилки в международните водни пътища и морета. Като се има поради пагубното равнище на замърсяване на моретата с пластмаса в международен мащаб, това е извънредно значимо. Изследванията демонстрират, че 55% от типовете морски птици, 70% от типовете морски бозайници и 100% - да, всички - от типовете морски костенурки са погълнали или са се заплитали в пластмаса.

За страдание преработването няма да реши този проблем. В научни отчети се показва, че единствено девет % от всички пластмасови боклуци, които в миналото са били създадени, са били рециклирани. Добавянето на повече рециклирано наличие в пластмасовата бутилка за еднократна приложимост не трансформира значително вероятността бутилката да способства за замърсяването и да попадне в международните водни басейни и морета (помислете за всички пластмасови бутилки, които сте виждали захвърлени в дворове, полета, плажове, реки и другаде).

Новият ангажимент на Кока-Кола е от решаващо значение за океаните, тъй като компанията дефинира метода, по който купуваме напитките. Тя продава една от всеки пет закупени питиета в света - съвсем два пъти повече от пазарния дял на най-близкия съперник на компанията - Пепси.

Кока-Кола е и водач в продажбата на питиета за неведнъж прилагане в целия свят. В момента в международен мащаб компанията продава 16% от напитките си в опаковки за многократна приложимост и за неведнъж пълнене. Опаковките за многократна приложимост са най-разпространени в Латинска Америка, Африка и Азия. Във Филипините, да вземем за пример, съвсем половината от всичко, което компанията продава, е в бутилки за неведнъж пълнене. На някои пазари обаче, като Съединените щати и Обединеното кралство, бутилки за неведнъж пълнене на процедура не съществуват.

Според анализаторите в сектора бутилките за неведнъж потребление имат и сериозен бизнес смисъл. Те постоянно са най-достъпният вид за клиентите с течение на времето, тъй като те заплащат за бутилката единствено един път. Тази досегаемост подкрепя продажбите в сложни стопански времена. Делът на бутилките за неведнъж пълнене в действителност е повишен в Латинска Америка по време на пандемията от 27% през 2020 година до повече от една трета през 2021 година

Клиентите ги харесват. Защото напитките за неведнъж потребление са по-евтини. Също по този начин и тъй като най-малко някои от тях избират усета и удоволствието от пиенето на безалкохолни питиета в бутилки за неведнъж прилагане. Според някои наблюдаващи известността на " мексиканската кола " се дължи по-скоро на бутилката, в сравнение с подсладителя. Бутилките се усещат като по-солидни и могат да задържат газировката по-дълго от бутилките за еднократна приложимост. Добре ръководените системи за неведнъж пълнене - съгласно бутилиращите компании - употребяват и по-малко вода.

Въпреки това най-големите бутилиращи компании на Кока-Кола - които в действителност дефинират опаковките, в които се продават напитките на компанията - до момента в по-голямата си част не са поели обществени задължения за доста увеличение на продажбите на бутилки за многократна приложимост. Единственият огромен бутилиращ оператор, който е направил това, е Coca-Cola Andina - един от най-големите дистрибутори на питиета в Латинска Америка.

Корпорациите би трябвало да поемат отговорност за замърсяването с пластмаса и да решат казуса, който са основали. Кока-Кола няма да трансформира в действителност обещанието си за бутилки за неведнъж прилагане, в случай че компанията и нейните сътрудници не се засилват. Компанията се нуждае от най-големите бутилиращи компании в света, които да поемат смислени и съществени задължения за увеличение на каузи: компании като FEMSA, най-голямата бутилираща компания в света (с действия в Мексико, Бразилия и Аржентина); Coca-Cola Europacific Partners (Западна Европа, Индонезия и Югоизточна Азия); Arca Continental (Мексико, Аржентина, Еквадор, Перу и Тексас) и Swire (Китай, Виетнам и западната част на САЩ). Кока-Кола и нейните бутилиращи компании би трябвало също по този начин нападателно да популяризират на потребителите изгодите от намаляването на пластмасата и други преимущества на бутилките за неведнъж прилагане - нещо, което към момента не са създали.

Нашите океани се нуждаят от това Кока-Кола да реализира задачата си и благодарение на своите бутилиращи компании да усили доста потреблението на артикули за многократна приложимост по целия свят. Изпълнението на това заричане ще помогне да се подсигурява, че милиардите пластмасови бутилки няма да замърсяват и опустошават нашите морета в продължение на доста години.

Всички можем да пием за това.

-----------------------------------------------------------------

Мат Литълджон - Старши вицепрезидент по стратегическите начинания, Oceana. Коментарът е оповестен в „ Ал Джазира “ . /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР