През декември 2021 година производствените цени в България се увеличават

...
През декември 2021 година производствените цени в България се увеличават
Коментари Харесай

НСИ: Ръст на производствените цени през декември с 30,8% годишно заради все по-скъпата енергия



През декември 2021 година индустриалните цени в България се усилват с близо 1,7% по отношение на предходния месец и означават растеж на годишна база от близо 31% вследствие на възходящите енергийни цени, демонстрират данни на Националния статистически институт, които са доказателство за продължаващо повишение на инфлация в околните месеци.

Общият показател на цените на производител в България (PPI индекс) се покачва през декември с 1,7% по отношение на ноември. Най-силно покачване със 7,0% е записано при производството и разпределението на електрическа сила, а понижение е регистрирано при цените в добивната индустрия - с 0,2% и в преработващата индустрия - с 0,7 на 100.

На годишна база общият показател на цените на производител в страната бележи растеж с 30,8% по отношение на декември 2020 година - малко под рекордния растеж от 31% през ноември.

Графика на показателя на индустриалните цени (PPI) на годишна база



Рекорден растеж на цените през декември 20201 година със 79,7% е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната индустрия годишното покачване на цените е с 9,4%, а в преработващата индустрия - с 16,2 на 100.

По-значителен растеж е регистриран при производството на съществени метали - с цели 34,4%, производството на химични артикули - с 29,2%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 24,7%.

Индексът на цените на производител единствено на вътрешния пазар в България се усилва през декември 2021 година с 3,4% на месечна база и с цели 38,6% по отношение на година по-рано (спрямо декември 2020 г.).

Индексът на цените на производител на интернационалния пазар пък понижава с 1,2% по отношение на предходния месец, само че нараства с 18,7% по отношение на декември 2020 година.

По-рано този месец Национален статистически институт оповести отчет, отчитащ ускорение на потребителска инфлация през декември с цели 7,8% на годишна база.

Продължаващото повишение на индустриалните цени допуска по-нататъшно ускорение на потребителската инфлация и през идващите месеци.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР