През декември 2021 г. инфлацията в САЩ отчита най-високия си

...
През декември 2021 г. инфлацията в САЩ отчита най-високия си
Коментари Харесай

Инфлацията в САЩ стигна 40-годишен връх

През декември 2021 година инфлацията в Съединени американски щати регистрира най-високия си годишен ритъм на напредък от близо 40 години, демонстрираха данни на министерството на труда на страната. Индексът на потребителските цени нараства със 7%, съгласно Бюрото по статистика към министерството. На месечна база CPI бележи покачване от 0.5%.

Предварителните упования на икономистите, взели участие в изследване на Dow Jones, бяха приблизително за растежа на цените със 7% на годишна база и с 0.4% на месечна.

Ако бъдат изключени цените на питателните и енергийните артикули, по този начин нареченият главен показател на потребителските цени бележи покачване от 5.5% на годишна база и от 0.6% на месечна. Предварителните прогнози бяха за растеж от 5.4% и 0.5%, респективно. За главната инфлация това е най-големият годишен растеж от февруари 1991 година

Цените на колите втора употреба, които са главен съставен елемент в растежа на инфлация по време на пандемията поради проблеми с веригите на доставките, нарастват с още 3.5% през декември, увеличавайки растежа си, спрямо година по-рано, до 37.3%.

На противоположния полюс са цените на енергийните артикули, които в по-голямата си част се намаляват през месеца, падайки с 0.4%. Въпреки това покачването за 12-месечния интервал е от 29.3%, включително растеж 49.6% в цената на бензина.

От Федералния запас на Съединени американски щати наблюдават от близко данните за инфлацията и се чака да вдигнат лихвите тази година в опит да се ограничи покачването на цените на фона на обстановката на трудовия пазар, която е покрай постигането на цялостна претовареност, написа CNBC, представен от profit.bg.

През декември 2021 година щатската стопанска система е основала доста по-малко работни места от предстоящото за месеца.

Неселскостопанската претовареност бележи растеж, до момента в който безработицата пада до 3.9%, съгласно данни на бюрото по трудова статистика.

Предварителните упования на икономистите, взели участие в изследване на Dow Jones, бяха за растеж на заетостта с 422 000 и за безработица от 4.1%.

Макар общото равнище на безработицата да понижава, тя нараства от 6.5% до 7.1% измежду чернокожите поданици на Съединени американски щати. Безработицата измежду дамите на възраст над 20 години пада внезапно от 3.7% до 3.1%.

Средното почасово възнаграждение в страната нараства с повече от предстоящото, до момента в който Съединени американски щати регистрира най-високия ритъм на инфлацията от близо 40 години. Заплатите се покачват с 0.6% за месеца и регистрират растеж от 4.7% на годишна база. Предварителните упования бяха респективно за 0.4% и 4.2%.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР