През 70-те години съдбата на световната икономикa зависеше почти изцяло

...
Коментари Харесай

Неравномерната ваксинация води до ново икономическо разделение

През 70-те години ориста на международната икономикa зависеше съвсем напълно от един артикул: петрола. Изнасян от дребна група страни, по това време тази жизненоважна суровина беше пленник на свирепи политически игри. Днес икономическите вероятности на света по сходен метод зависят от друга извънредно значима стока - имунизациите, които също се създават и разпределят неравномерно заради политически аргументи. Широко публикуваната имунизация оказва помощ на Съединени американски щати да процъфтява, изтласквайки главната инфлация до най-високото равнище от 1992 година Но закъсненията в закупуването, правенето и внедряването на медикаменти оставиха огромна част от света уязвима за нови вирусни огнища и стопански рецесии.

На 16 юни Федералният запас увеличи прогнозата си за напредък, инфлация и лихвени проценти, отбелязвайки напредъка с имунизациите в страната. Осреднените упования на Фед в този момент са за две покачвания на лихвените проценти през 2023 година Промяната на тона беше задоволителна, с цел да усили доходността на облигациите както в Съединени американски щати, по този начин и в стопанските системи от другата страна на разделянето на имунизациите.
На две скорости
Тази година международната стопанска система би трябвало да пораства бързо: с 5.6%, съгласно Световната банка, която също актуализира прогнозите си този месец. Но това е " приказка за две възобновявания ", счита Айхан Косе от банката. Богатите страни, доста от които са ваксинирали хората относително бързо, се радват на бързо и безпроблемно възобновяване. Но там, където имунизацията изостава, изключително в бедните страни, наподобява, че някои стопански системи вървят в друга посока.

Разделението сред имунизирани и неимунизирани е очевидно даже при просто съпоставяне сред равнищата на имунизация и прогнозите за напредък (виж таблицата). Сред огромните стопански системи, подчертани от Световната банка, се чака десетте с най-голям % на имунизация да набъбнат приблизително с 5.5% тази година. Десетте страни с най-ниско равнище на имунизация ще набъбнат единствено с 2.5%. Разделението се демонстрира и в проверките на прогнозите. Благодарение на темповете на имунизации в Съединени американски щати (както и на мащаба на нейния стимул), плануваният напредък за 2021 година е преразгледан нагоре от 3.5% на 6.8%, откогато Световната банка разгласява за последно прогнозите си през януари. Развиващите се стопански системи, които са ваксинирали по-бързо популацията си, също се радват на огромни усъвършенствания.

От другата страна обстановката при неимунизираните страни е надалеч по-сложна. В най-бедните 29 стопански системи в света (включително 23 страни в Африка, на юг от Сахара) единствено 0.3% от популацията е получило даже една доза ваксина. Перспективите за напредък при тази група от страни се утежниха. Общият им Брутният вътрешен продукт би трябвало да нарасне с 2.9% тази година (а не 3.4%, както се предвиждаше преди шест месеца). Това би било второто им най-лошо показване през последните две десетилетия. Най-лошото беше предходната година.
Как оказва помощ имунизацията
Ваксинацията оказва помощ за растежа най-малко по два метода. Това разрешава на страните да провиснал блокадите или други ограничавания върху обществените интензивности, които към момента попречват стопанската система. А тук-там като Нова Зеландия, където към този момент са отменили сходни ограничения, това понижава риска от бъдещи огнища и това прави растежа по-устойчив. Американската капиталова банка Goldman Sachs е пресметнала " ефикасен показател на блокиране ", който комбинира общ брой от политически ограничения с данни за подвижността, взети от мобилни телефони. Индексът демонстрира, че обществената интензивност се е върнала в доста страни с висок % на имунизация. С повишаването на темпото на имунизация други ще се причислят към тях. Всъщност страните, които най-вероятно ще имат по-добри резултати през идващите няколко месеца, споделя Goldman Sachs, са тези, които по едно и също време реализират бърз прогрес в постигането на имунитет, само че към момента работят при обществени ограничавания. Те към момента не са усетили изгодата от прекъсването на рестриктивните мерки, само че скоро ще го създадат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР