През 2019 г. Елаците-Мед“ АД, водеща компания в минната индустрия

...
През 2019 г. Елаците-Мед“ АД, водеща компания в минната индустрия
Коментари Харесай

“Елаците-Мед АД: Да бъдеш 44 години успешна компания в минната индустрия

През 2019 година „ Елаците-Мед “ АД, водеща компания в минната промишленост на България, празнува 44 години от основаването на МОК „ Елаците “ и 20 години от присъединението на сдружението към групата ГЕОТЕХМИН.

МОК „ Елаците “ е основан със заповед на Министерството на машиностроенето и металургията, обнародвана в „ Държавен вестник “ на 11 февруари 1975 година Започва построяването на рудника и прокопаването на неповторим 6,5 километров тунел, свързващ рудник „ Елаците “, община Етрополе, с бъдещата обогатителна фабрика в с. Мирково, под управлението на тогавашния му шеф инж. Гошо Костов. Сред младите строители е и шефът на „ Геотехмин “ ООД проф. дтн инж. Цоло Вутов, тогава преди малко дипломирал се маркшайдер. През идващите няколко години той е част от екипа на Рудодобивния комплекс – в началото като маркшайдер, основен маркшайдер, основен инженер и заместник-директор по производствено-техническите въпроси на рудника. Участва в строителството на оборудването и най-тежките му обекти в интервала от 1976 до 1982 година, за което е почетен със Златен медал на труда. В началото на 1981 година e стартиран пускът на Миннообогатителния комбинат (МОК) „ Елаците “ за преправка и обогатяване медно-порфирни златосъдържащи руди. Рудникът подава руда посредством гумено-лентовия превозвач на трошачките и мелниците във фабриката и стартира дълго чаканият развой на флотация. На 18 февруари 1983 година МОК „ Елаците “ е открит публично.

Роден по времето на социализма, след приватизацията минният комплекс е развъртян от напълно българския мениджмънт на „ Геотехмин “ ООД и „ Елаците-Мед “. 1999 година е границата сред минало, настояще и бъдеще. Следва сложен интервал, свързан от трайното намаление на цената на медта на Лондонската железна борса през 1999-2002 година Това води до съществени финансови усложнения за предприятието и нужда от въвеждането на незабавни стопански ограничения и подобаващи миннотехнически решения. Изготвена е дълготрайна тактика за развиване на компанията и разширение на производството. Целта е „ Елаците-Мед “ да бъде стабилно работещо и сполучливо разрастващо се дружество, конкурентно на международния пазар, което обезпечава добър витален стандарт за чиновниците и районите.

Ключов фактор с голямо стратегическо значение за дълготрайната работа на минния комплекс и бъдещето на сдружението са плановете, свързани с удължаването на живота на рудник „ Елаците “. Доказаните ресурси на находището съгласно първичния план са 220 млн. тона руда и при тогавашния индустриален потенциал на рудника и фабриката – към 10 млн. тона медна руда годишно, предприятието е трябвало да спре да работи през 2006 година Проектантският екип създава разновидности за дълготрайни планове за значително уголемение и удължение на употребата на находището. На базата на основания от експертите на „ Геотехмин “ цифров блоков модел на находището са преизчислени запасите и ресурсите. Днес животът на рудника и предприятието, което дава работа на хиляди хора и е обвързвано със ориста на хиляди фамилии, е продължен с 25 години, а рудник „ Елаците “ се подрежда на едно от първите места в Европа по индустриална мощ в добива на медни руди.

През 20-те години работа на сдружението като част от групата ГЕОТЕХМИН разработките и вложенията в най-съвременно съоръжение и технологии подсигуряват ефикасното му и стабилно развиване. Успешната история на „ Елаците-Мед “ демонстрира

огромната промяна на един минен комплекс във високотехнологична компания. Дигитализацията обгръща системи за автоматизация, системи за ръководство на минното съоръжение, системи за мониторинг, наблюдаване и надзор на стабилитета и други

Специалистите се стремят към най-хубавите решения във всички аспекти на ръководството. Постоянно се усъвършенстват изискванията на труд и сигурност. След приватизацията на сдружението мероприятията по попречване на замърсяването на околната среда и обезпечаване постигането на използваните стандарти за обособените съставни елементи на околната среда се извеждат като приоритет в активността му и са детайл на създадените стратегии за запазване и възобновяване на околната среда в региона на находище „ Елаците “ за всеки 5-годишен интервал от периода на контракта за даване на концесия.

„ Елаците-Мед “ е виновен концесионер, вложител и шеф. Дружеството обезпечава работа на над 1850 директно заети чиновници, хиляди снабдители и способства за качеството на живот в осем общини. Мениджърският екип непрестанно се стреми да стимулира фрагментите, да покачва удовлетвореността им и да развива корпоративната обществена отговорност към обществото.

След 44 години, от които 20 в групата ГЕОТЕХМИН, „ Елаците-Мед “ АД е образец за умна промишленост, за дейно и стабилно развиване. Бизнес триумфите се реализират посредством екипна работа сред акционерите, мениджърите и чиновниците, в градивен разговор със синдикатите и в положително съдействие с институциите, работодателските, браншовите, научните организации и бизнес сътрудниците.

ФАКТИТЕ

За 44 години и 2 десетилетия след приватизацията забавните за обществото обстоятелства от историята на компанията са доста. Ето някои от тях:
За всички години работа на рудник „ Елаците “ са добити над милиард тона минна маса, близо 80% от които са добити през последните 20 години.Дълготрайните материални активи в сдружението непрестанно се поддържат, обновяват и уголемяват, като през днешния ден са увеличени повече от 4 пъти по отношение на 1999 г.Разходите за вложения и запазване на околната среда след 1999 година са над 1 милиарда лв..Средната работна заплата в сдружението е увеличена близо 6 пъти и през 2019 година е в размер над 2226 лева.„ Елаците-Мед “ е на 40. място измежду най-големите работодатели в страната и на първо в добивната промишленост, като за 2018 година отбелязва растеж от 2,5% в заетостта по отношение на 2017 г.thumbnail_44_years-elatzite-med_logo.jpg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР