През 2018 г. от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари

...
През 2018 г. от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари
Коментари Харесай

От бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалното образование

През 2018 година от бюджета ще бъдат отпуснати в допълнение пари за професионалните учебни заведения, сподели през днешния ден във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев Красимир Вълчев е министър на образованието и науката. Роден е на 9... към профила. По думите му следва да бъде създаден механизъм за разпределението на тези средства, като задачата е те да бъдат ориентирани към паралелките, които образоват фрагменти, недостигащи или изчезнали на пазара на труда.

Очаква се нарастването на средствата за системата на образованието през 2018 година да е с към 400 милиона лв., добави Вълчев. Той посочи, че по-голямата част от тези пари ще бъдат за нарастване на възнагражденията. За покачване заплатите на учителите са нужни към 330 милиона лв., а на непедагогическия личен състав - към 32 милиона. В средствата е заложено и нарастването на осигурителните вноски.

Увеличението на средствата за системата ще разреши да бъдат отпуснати стипендии на възпитаници от 8 клас, добави министърът. По думите му ще бъдат обезпечени и повече пари за превоз на децата, като задачата е те да имат достъп освен до най-близкото учебно заведение, само че и до най-близката професионална гимназия. Допълнителни средства ще има и за учебни заведения и детски градини, в които има централизация на проблематични деца, добави Вълчев.

Резултатите от работата на мобилните групи сочат, че от 200 хиляди необхванати от просветителната система възпитаници, над 80 % не са открити на адресите им, като множеството са в чужбина, добави Вълчев. Той посочи, че със статус записани в системата към този момент са към 12 хиляди деца. Екипите не престават да работят, добави министърът. По думите му при обиколките са установени случаи на родители, които отхвърлят да пуснат децата си на учебно заведение. С тези фамилии работата продължава, а са планувани и разнообразни наказания, уточни Вълчев. Той сподели още, че в българските учебни заведения има записани сред 350 и 400 деца на бежанци, по-голямата част от които учат в Хасковско.

Над 45 % от учебните заведения в страната имат безжична интернет мрежа, която покрива над 80 на 100 от класните им стаи, добави Вълчев. По думите му за пръв път през актуалната образователна година има утвърдени и електронни разновидности на учебници за 2,6 и 8 клас. Като цяло непрестанно се усилват просветителните запаси в електронен тип и към този момент има концепция през идната година министерсвото да направи вместилище за тях, добави Вълчев. Според него обаче не може да се премине напълно към електронни учебници, защото не всички деца имат самостоятелни устройства. Освен това и учителите не са задоволително готови за такава стъпка.

Във Варна през днешния ден министърът на образованието откри софтуерния конгрес "Innowave 2017 - Business and Startup Conference ", който събира за първи път в България международни марки и фондове за рисков капитал от три континента. Лекторите са над 35 маркетолози и мениджъри във водещи европейски и интернационалните компании за електронна търговия, бизнес ангели и представители на капиталови фондове.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР