Превръщането на аптеката в център на здравето с лесен достъп

...
Превръщането на аптеката в център на здравето с лесен достъп
Коментари Харесай

Кога аптеките ще станат център на здравето?

Превръщането на аптеката в център на здравето с елементарен достъп до медицински експерт и бързият достъп до фармацевтични услуги в България липсват. Това сподели проф. Илко Гетов, ръководител на Български фармацевтичен съюз, пред Bloomberg TV.

"Обяснението за обстановката е недоразбирането на ролята на фармацевтите и аптеките като място, където хората могат да получат скъп съвет и консултация за своето здраве и да спестят средства за лекуване, като дадат по-малко пари за профилактика и предварителна защита на обществено значими болести ".

Гетов даде образци с практики от страни членки на Европейския съюз. "В множеството европейски страни сезонните противогрипни ваксини се оферират и в аптеката. По този метод пациентът може да отиде да си направи имунизация в аптека. От това печелят фондът и системата на опазването на здравето ".

В България тази процедура е неразрешена. По закон в България в аптеката може да се прави единствено консултация за потребление на лекарствени артикули и други артикули за здравето. Дори меренето на кръвно или тегло не е регламентирано. По думите му в Белгия, когато на пациент бъде постановен за първи път инхалаторен лекарствен артикул, той има право да посети аптека, където да му се асистира за постигането на най-благоприятен резултат от лечението.

"98% от популацията на Европейски Съюз отвън градовете може да доближи до най-близката аптека в границите на 30 минути.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР