Препоръчаха ми да забавя темпото, спорт и противовъзпалителна диета, поради

...
Препоръчаха ми да забавя темпото, спорт и противовъзпалителна диета, поради
Коментари Харесай

Противовъзпалителната диета кои храни включва?

Препоръчаха ми да забавя темпото, спорт и противовъзпалителна диета, заради напълняване, възприятие за буца в гърлото и риск за артрит, по какъв начин да се храня, пита постоянна 48-годишна читателка на профилираните страници " Сила за живот " - съботната непрекъснатата графа за здравословен живот на вестника. “24 часа ” дава мнението на известни експерти. Ще откликнем и на ваши въпроси на тел. 02/942 25 62 и посредством имейл [email protected] Препоръките и позициите на експертите се дават единствено за осведомителни и просветителни цели, не би трябвало да се употребяват за диагностика или за лекуване.

Ето по какъв начин дава отговор на въпроса за противовъзпалителната диета доктор Митко Ригов:

Въпросът за противовъзпалителната диета вълнува доста хора и това го демонстрира освен моята процедура. Темата е извънредно значима и заради актуалната идея, че възпалителните процеси са в основата на множеството болести.

В предоставения обстоен въпрос на читателката се слагат няколко казуса, на които не може да се даде еднопосочен безапелационен отговор даже и единствено по принцип, само че във всички случаи общовалидните правила ще са от изгода на необятен кръг хора.
Личният доктор на читателката, която слага въпроса, доста тъкмо е дефинирал главните рекомендации: преди всичко превъзмогване на напрежението и обособяване на повече внимание и време за отмора и възобновяване. Както и включване на умерена двигателна интензивност без огромни натоварвания, съобразени с артритните прояви, при които плуването е може би най-подходящият вид, само че и използването на уреди като велоергометър и кростренажор също са показани при проблеми със ставите. Ходенето по еднакъв терен по 1-2 часа с умерено движение също е нелошо решение.

Включването на противовъзпалителна диета е належащо изискване при проблемите, които се показват. Но преди да се предприеме целеустремено хранене, е належащо да се обясни повода за описаната “буца ” в гърлото.

Ако това се свърже с наклонността за наддаване на телесно тегло и изключително при увеличение на коремните мазнини, е значимо да се ревизира положението на щитовидната жлеза. Ако не се откриват проблеми с нея, може да се изследват нонсо-гърлен секрет и антистрептолизинов титър. Причина за дискомфорта, несъмнено, може да е единствено стресът или хормонален дисбаланс, присъщ за наближаващ или почнал климакс.
Добре би било да се удостовери или отхвърли ревматоидният артрит, който е редовно заболяване.

При тази група от проблеми сигурно е нужен по-различен метод във връзка с храненето. На какво би трябвало да се обърне най-голямо внимание?
Имайки поради това, че телесните мазнини са мощна
“машина ” за
произвеждане
на хормони на
възпалението,
може би преди всичко е належащо да се направи всичко допустимо да не се позволява наддаване на тегло за тяхна сметка.
Като част от метода на живот би трябвало да се стремите към хранене, което по принцип няма да е фактор за наддаване на телесно тегло и струпване на мазнини, а да стане изискване за реализиране и по-късно задържане на оптимални телесни параметри.
Желателно е да се обърне изключително внимание на подобаващия за случая продуктов набор и да се заобикалят храни, които насърчават възпаленията.

Други способи да се спомага на организма са:
1. Да се лимитират
лесноусвоимите
елементарни захари -
от захарта, бялото брашно и продуктите, създадени от тях, защото въздействат неподходящо върху тежестта.
2. Ограничаване
на белия ориз,
който също съдържа така наречен бързи въглехидрати.
3. Изключване
на картофите
при възпалителни проблеми.
4. Контролиране на
наситените мазнини
от скотски
генезис,
които се съдържат във високомаслените типове мляко, млечни и месни артикули, тлъсти типове месо и птици, майонеза.
5. Отказ от безалкохолни
подсладени питиета
- те са източник на огромно количество “скрити ” добавени захари, които имат неподходящо въздействие като цяло, само че изключително при влечение към възпалителни реакции в организма.
6. Според поносимостта
е позволена умерена
консумация на вино,
само че без различен алкохол,
не е подобаваща даже бира.
7. Към 60-70%
от храните да са
в недопечен тип,
като за останалите главните термични режими би трябвало да бъдат задушаване, варене, печене. Изключват се пържене и паниране. Причината е, че при тези техники ненаситените мастни киселини в употребяваните растителни мазнини се насищат, което и способства за образуването на перокисни - окислителни, артикули с неподходящо въздействие върху тялото. Те са мощно нежелателни при описаните проблеми.
8. Хранете се по-често
с умерени порции,
като изключително внимание
обръщате на вечерята
- да е ранна и най-умерена като питателност и количество.

При възпалителни проблеми, които постоянно се съчетават и се демонстрират на фона на други здравословни нарушавания – алергични реакции, систематични болести и така нататък, е значимо да се поддържа стомашно-чревният тракт в положително положение, с цел да може лигавицата на храносмилателните органи да реализира пълноценно своята бариерна и защитна функционалност. Необходимо е да се обезпечи добър темп на изхождане и да се направи всичко допустимо да се преодолее запекът Да се обезпечат условия за развиване и действие на естествена чревна флора, в това число с включване на пре- и пробиотици (известни като потребни микроби). В храната да участват задоволително баластни субстанции – трици, стрито ленено семе, чия и други
Трябва да се основават условия за поддържане на оптимална имунна реактивност, за непрекъснато алкално-киселинно равновесие и водно-солеви баланс.
Включването на зеленчуци и плодове, фрешове и смутита, приготвени от тях, на кисело мляко ще отговори на потребностите на тялото.
Добре е да изпивате за деня най-малко 2-4 фреша и смутита, като единият е плодов.
Важно е обезпечаването на задоволително антиоксиданти (вещества, които работят против клетъчните окислителни процеси - източник на инфектиране и заболявания).
Представители от групата на флавоноидите са боровинките, къпините, касисът, аронията, бъзът, спанакът, куркумата.

Антиоксидантните бета-каротини можем да си набавим от жълти и червени зеленчуци и плодове и на първо място от морковите. За противовъзпалителния витамин С в натурален тип можем да разчитаме на всички сурови зеленчуци и плодове, присъщи за сезона, за витамин Е - на маслата, ядките и семената.

Важен детайл са полиненаситените мастни киселини, изключително омега-3 мастните киселини – съдържат се в по-големи количества в ленено и рибено масло, в студеноводните така наречен мазни риби (скумрия, херинга, сардина, сьомга и др.).
Подходящи растителни мазнини са и зехтинът, по опция да бъде студено пресован - така наречен екстра върджин, и олиото от гроздови семки. Включването на кафяв ориз като източник на витамини от група В и аминокиселината хистидин е доста добър вид.
Консумирането на половин ананас на ден ще обезпечава бромелаин - вещество, което е отлично противовъзпалително средство. Не би трябвало да се не помнят лукът и чесънът, които са богати на фитонциди, кварцетин и сяра, нужна за облекчение на артритните проблеми. Пийте чай от джинджифил и го добавяйте в домашните фрешове и смутита, както и в приготвяните ястия. Ако намирате в комерсиалната мрежа и обичате, консумирайте и папая - другоземен плод, прочут с противовъзпалителните си свойства.

За доста хора препоръчаната многофакторна стратегия за смяна може да се окаже сложна за осъществяване в цялостен размер и изведнъж.
Струва си обаче да се стартира и последователно профилактиката да се уголемява.

Тъй като въпросът е фокусиран върху противовъзпалителната диета, предлагам някои групи храни да се изключат или лимитират.
За всяка от тях има научни и на практика причини, само че за по-лесно запомняне единствено ще ги изброим:
- захар и бяло брашно;
- рафинирани храни като бял самун, кексове, бисквити, снаксове и др.;
- кафе и газирани питиета,
- портокали и портокалови сокове;
- зеленчуци от семейство картофови – картофи, домати, пиперки;
- прясно краве мляко (Включването на прясно преди малко издоено козе мляко може да има добър ефект);
- краве сирене и кашкавал;
- подготвени, модифицирани месни продукти;
- пържени и панирани храни;
- несъразмерна приложимост на сол.

Само ограничението или прекъсването на тези храни е половината от профилактиката. Не по-малко значение има и “рецептата ” по какъв начин да съставите на ден меню, което работи против възпалителните процеси.

Предлагам образцов модел с разновидности, които са равностойни, тъй че да обезпечава многообразие и избор съгласно усета.

Преди закуска:
чаша фреш - от моркови (моркови и целина; чай джинджифил).

Закуска:
- чаша кисело мляко (кокосово мляко; бадемово мляко) без захар с малко накиснати овесени ядки, стрито ленено семе 1 с.л. и/или сурови семена (тиквено, слънчогледово).

Преди обяд:
- зеленчуково смути или фреш от зеленчуци към 250 милилитра; втори вид - кисело мляко със замразени или пресни горски плодове, изключително алена боровинка; трети вид - порция ананас или папая.

Обяд:
1. Салата от сурови зеленчуци по желание без домати и пиперки. Идеален вид е микс спанак, авокадо, рукола, лимон или салата от краставици.
2. Супа зеленчукова без картофи и без фиде (но може кафяв ориз); риба печена + задушен спанак; кафяв ориз със зеленчуци.

Следобеден банкет:
- кисело мляко с по 1 супена лъжица овесени трици и ленено семе; фреш или смути от зеленчуци - към 250 грама; 1/2 авокадо + малко сурови семена или тиква.

Вечеря:
1. Салата от сурови зеленчуци.
2. Ястие или чорба - към 300 грама - без картофи и ориз, тестени и спагети, без артикули със захар; морски артикули или риба (печени) + гарнитура от зеленчуци.

Успех! /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР