Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че трябва да бъде

...
Премиерът в оставка Николай Денков заяви, че трябва да бъде
Коментари Харесай

Денков: Трябва да извървим докрай пътя на реформите

Премиерът в оставка Николай Денков съобщи, че би трябвало да бъде извървян до дъно пътят на промените. Изявлението му се случи в Народното събрание преди да бъде гласувана оставката му в Народното събрание.

" Вчера подадох оставката си като министър-председател. Това е осъществяване на стихотворец ангажимент от взаимната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която постоянното държавно управление проработи тъкмо преди 9 месеца - на 6 юни 2023 година Нека напомня към какви задания се обединихме в декларацията преди 9 месеца. Първо - да излъчим устойчиво държавно управление с народен мандат, към което да се образува конституционно болшинство. Второ - министър-председател през първите 9 месеца да бъда аз, а вицепремиер и министър на външните работи - Мария Габриел. За идващите 9 месеца министър-председателят да бъде Мария Габриел, а аз да бъда вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подаде оставка, двете парламентарни групи да я гласоподават и да поддържат за идващия интервал препоръчаната номинация на другата парламентарна група. Четвърто - държавното управление да извършва съгласувани законодателна и управническа стратегии. Пето - да се приготвят и одобряват промени в Конституцията в разговор с другите парламентарни групи. Въпреки че разговорът сред партиите, които стоят зад това държавно управление, нееднократно беше взривяван и блокиран, до този миг изпълняваме всички точки от тази декларация. Остава да осъществим основната 6 точка - да бъде основан механизъм за авансово координиране сред парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от Народното събрание с оглед гарантиране на най-хубавия асортимент на персони с високи професионални и морални качества ".

" Време е да създадем дружно с вас тази решаваща стъпка като извървим до край пътя на промените. Да, нужна е политическа храброст, с цел да имаме самостоятелни съдии и прокурори, а не осем джуджета и подправени нотариуси в правораздаването. На масата на договарянията сложихме промени, а не имена "

Премиерът акцентира, че в идващите дни ще се показват резултатите от свършеното през последните 9 месеца.
Денков изброи част от постигнатото:

" Втори сме по растеж на заплатите в Европейски Съюз. Доходите нарастват над 2,5 пъти по-бързо от инфлацията. Българската стопанска система пораства с 2 %. Инфлацията е най-ниското си равнище от 2 години. Бюджетът е с фокус върху хората и дава отговор на критериите на еврозоната. 30% има растеж на задграничните вложения. Увеличихме заплатите в доста браншове. Над 1 милиард лв. отделихме за общински планове. Отделихме над 3 милиарда лв. за селскостопанските производители. Промените в конституцията и граничния надзор върната доверието в страната. Имаме контракт за нови бронирани машини за сухопътните войски. Подготвихме съглашение с Гърция за икономическо съдействие. България има своя първи медицински хеликоптер. Медицинските бележки за учениците са електронни. В пътната инфраструктура - обща 30 километра магистрални пътища за 9 месеца. Започна работата по седми и осми блок на АЕЦ. Заработи и газовата връзка сред България и Сърбия. Спряхме приключването на милиони през ДКК, върнахме си контрола върху " Капитан Андреево ". Увеличихме финансирането на спорта. Внесени са 76 законопроекта в Народно събрание. От 31 март след 12 години очакване ще пътуваме свободно по въздух и вода в шенгенското пространство. България удостовери поддръжката си към Украйна в битката против съветския агресор. "

Денков акцентира, че държавното управление ще продължи дя извършва служебните си отговорности, до момента в който бъде определено постоянното държавно управление.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР