Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че очаква европейските държави

...
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че очаква европейските държави
Коментари Харесай

Очакваме държавите от ЕС да признаят Йерусалим за столица на Израел, отсече Нетаняху

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху съобщи, че чака европейските страни да последват Съединени американски щати и да признаят Йерусалим за столица на еврейската страна, осведоми БиБиСи.

Нетаняху е в Брюксел за диалози с евролидерите - за първи път министър-председател на Израел посещава града за последните повече от 20 година

Но шефът за външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини е безапелационна, че позицията на съюза по въпроса няма да бъде изменена.

Ходът на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп остави Вашингтон в изолираност по отношение на най-спорния въпрос в израелско-палестинския спор.

При идването си в Брюксел Нетаняху още веднъж приветства решението на Съединени американски щати, наблягайки, че Йерусалим е столица на еврейския народ към този момент 3000 години.

Вярвам, че всички или множеството европейски страни ще си реалокират посолствата в Йерусалим, признавайки града за столица на Израел и ще се обвържат пламенно с нас за сигурност, разцвет и мир, добави Нетаняху.

Могерини обаче акцентира, че Европейски Съюз ще продължи да признава " интернационалния консенсус " за Йерусалим.

" Вярваме, че единственото реалистично решение на спора сред Израел и Палестина се базира на две страни със столица Йерусалим и на двете ", сподели тя и осъди " всички набези против евреи на всички места по света ".

Преди визитата в Брюксел Нетаняху се срещна с френския президент Еманюел Макрон в Париж, който прикани за заледяване строителството на селища в окупираните територии и разговор с палестинците. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР