Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан

...
Премиерът Кирил Петков поиска оставката на министъра на отбраната Стефан
Коментари Харесай

Никой министър няма право на собствена външна политика. Петков поиска оставката на Стефан Янев

Премиерът Кирил Петков изиска оставката на министъра на защитата Стефан Янев. Министър-председателят ще предложи пред Министерския съвет оставката да бъде гласувана на изключително съвещание на Народното събрание във вторник.

Повод за промяната на Янев са негови изявления, в които изрази друга от формалната позиция на България по съветската експанзия в Украйна. Военният министър отхвърли да употребява думата "война " и настояваше на потребления от съветския президент Владимир Путин израз "военна интервенция ".

„ Никой министър няма право на лична външна политика, изключително по Facebook. Никой министър не може да споделя на държавното управление, че неговото оставане е функционалност на стабилността на държавното управление “, сподели Петков и добави, че държавното управление няма да търси „ непоклатимост “, а „ верни решения “. Той добави, че няма по какъв начин „ мой боен министър не може да употребява думата „ интервенция “ вместо „ война “.

„ Когато виждаме нещо, с което не сме съгласни, което е толкоз очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес е да си мълчим “, сподели още Петков. Той акцентира, че обединението е единна по решението за оставката на Янев, а по-късно през днешния ден ще бъде оповестено и предлагането за нов боен министър.

В неделя вечер в своя обява във Facebook, че чака да бъде освободен от поста си, само че все пак няма да подаде оставка, защото това може да докара до „ риск за националната сигурност “. Той сподели още задачата на тези, който желаят оставката му е „ да го кажем по този начин, по-отзивчив при прокарването на съответни външни ползи при определянето на българския политически дневен ред, в това число във връзка с военната сфера “. Два дни по-рано в предаването „ Панорама “ той сподели също, че възможна негова оставка може да докара до рухването на държавното управление и възможни нови избори.

До настояването за оставка на Янев се стигна след серия изявления на военния министър, в които той отхвърли да дефинира протичащото се в Украйна като война, а вместо това го дефинира като „ военна интервенция “.

Той прикани и „ да не бързаме да слагаме етикети дали е военна интервенция или война “, като се базира на съветския президент Владимир Путин, който „ деликатно заобикаля потреблението на думата „ война “. В същото време министър председателят Петков и президентът Румен Радев оповестиха събитията в Украйна точно като „ война “, както направиха и водачите на страните от Г-7 и други техни сътрудници от целия свят.

В месеците преди този момент Янев, които не бяха подкрепяни от държавното управление и бяха избрани като „ “, появи се и на антинатовски митинг, който беше разгласен като „ протест “ в негова поддръжка.

Русия стартира инвазия в Украйна. Руските войски нахлуха от три фронта – изток, север и юг, надлежно от Русия, Беларус и нелегално анексирания полуостров Крим. Агресията беше наказана от демократичния свят, който на Русия. Редица страни оповестиха, че ще изпратят военна помощ на Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР