Премиерът Кирил Петков не успя да потуши полицейското недоволство. Протест

...
Премиерът Кирил Петков не успя да потуши полицейското недоволство. Протест
Коментари Харесай

Премиерът не успя да спре полицейските протести

Премиерът Кирил Петков не съумя да потуши полицейското неодобрение. Протест с искане за нарастване на заплатите ще има. Те упорстват за 20% скок. Очаква се служители на реда и пожарникари да се съберат пред Народното събрание в неделя. Преди това митинги ще има във Варна, Русе и Гоце Делчев.

По информация на Mediapool държавното управление не е предложило никакво нарастване. На чиновниците е било обяснено, че такива са опциите на бюджета. Въпреки това след срещата вътрешният министър Бойко Рашков даде обещание, че този проблем ще бъде решен.

" Мисля, че те имат вяра на управлението на Министерство на вътрешните работи и неслучайно чухме изявления, че казусът не е в Министерство на вътрешните работи и неговото управление ", съобщи Рашков.

Не са единствено заплатите

Проектът за бюджет на държавното управление бе остро подложен на критика от полицейските синдикати. Те показаха, че той не регистрира увеличената инфлация, а заплатите във ведмоството не са обновени към този момент две години.

Парите не са единственият проблем. Най-големият полицейски профсъюз СФСМВР е негативно надъхан и към концепциите за промяна на Министерство на вътрешните работи. Сред тях са желание за изваждане на пожарната в независима организация. Предвижда се и прекосяването на друго звено – болничното заведение на Министерство на вътрешните работи - към здравното министерство.

От думите на Петков се разбра, че има спогодба за регулярни срещи. А Рашков изясни, че плануваните съществени промени не може да се създадат без синдикатите.

" Ако в Министерство на вътрешните работи стартира промяна по метода, който ние намираме за естествен и подходящ, ние ще я подкрепим и даже, в случай че това ще е в полза на обществото и на болшинството чиновници, сме подготвени в някои случаи да подкрепим даже и непопулярни ограничения ", сподели в отговор ръководителят на СФСМВР Валентин Попов.

Станала е неточност, извинявайте

Часове преди срещата говорителката на държавното управление Лена Бориславова разгласи, че имало данни, че престъпно проявени лица се готвят да вземат участие в планувания за уикенда полицейски митинг.

По думите ѝ тази информация е била докладвана от вътрешния министър Бойко Рашков по време на оперативно съвещание на държавното управление. Имало данни за купувачи на гласове, както и за човек от листата с 19-те имена, предадени от премиера Кирил Петков на прокуратурата.

Въпросните хора съдействали за образуване на " по-масови " митинги, макар че държавното управление към този момент е влезнало в разговор с полицейските синдикати, изясни Бориславова. Засега от полицейския профсъюз няма реакция. Очаква се те да имат среща с премиера в късния следобяд.

" Тече организация в цялата страна от престъпно проявени субекти, които против възнаграждение биват подтиквани да вземат участие в провеждането на тези митинги. Част от тези лица, които биват подтиквани да вземат участие и вземат участие в тази стегната организация, са купувачи на гласове в разнообразни райони, които са известни на Министерство на вътрешните работи ", съобщи Бориславова.



Изказването ѝ провокира неразбиране и ядоса полицейския профсъюз. Оттам се заканиха да желаят пояснение, а от синдиката на пожарникарите непосредствено оповестиха, че са подготвени да питат оперативните служби дали в действителност има такива данни.

" За сряда става дума, не за събота. Ние нямаме никакви опасения, че на митинга, който са възнамерявали сътрудниците, ще има дейности, които ще застрашат по някакъв метод публичния ред. Това е изключено. Просто е станала неточност, дано да поправяме, неточности и лапсуси стават ", сподели Рашков.

За идната сряда има проведен митинг на партия " Възраждане " пред Министерския съвет. Партията на Костадин Костадинов упорства за отпадане на зеления сертификат
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР