Премиерът Кирил Петков коментира решението на КС, че правосъдният министър

...
Премиерът Кирил Петков коментира решението на КС, че правосъдният министър
Коментари Харесай

Премиерът за КС: Въпросът е дали ВСС ще поеме отговорност

Премиерът Кирил Петков разяснява решението на Конституционен съд, че правосъдният министър има право да изиска от Висш съдебен съвет прекратяването на мандата на основния прокурор. Пред публицисти в Сърбия, където е на посещаване, Петков сподели, че е сигурен в дейностите на правосъдната министърка.

" Въпросът е дали Висш съдебен съвет в действителност ще поеме отговорността, която му е дадена по Конституция, и да си свърши работата ", разяснява той.

Във връзка с получената призовка от прокуратурата министър-председателят сподели, че си готви листата с имена на корумпирани, които ще занесе.

" Това, което аз изготвям, е описът от лица, който ние всички като българи, приказваме, че имат евентуален риск да има корупция ", сподели Петков. " Хубавото е, че той не е някакъв скришен лист, лист ", добави министър председателят, като още веднъж заприказва за медийните изявления, по които е юридически.

" Оттук нататък би трябвало ясно да стартираме да приказваме за какво прокуратурата не е била настояща в цялостния смисъл на думата и за какво всичките тези изявления не са били разследвани. Има явен знак, че има фотоси с кюлчета и пачки, някакси прокуратурата в никакъв случай не попита коя е тази дама ", разяснява по адрес на така наречената " Мата Хари " министър председателят.

" Прокуратурата оттук насетне има два избора - единия да се изяснява за какво нищо не е направила до този миг, а другия - да се задейства ", посъветва още Кирил Петков.

В отговор на журналистически въпрос Петков разяснява и гаврата с паметника на Гоце Делчев в Скопие и похищението над културния дом, като съобщи, че Външното ни министерство към този момент е реагирало с нота.

" Провокатори постоянно ще има, тук е опцията ние да напредваме, да не адресираме провокациите, само че да не им даваме опция те да реалокират положителния звук ", сподели Петков и разкри, че се е чул по телефона с северномакедонския министър председател Димитър Ковачевски. " Говорихме, че ще сме с нулева приемливост към провокациите. Това няма да понижи скоростта, ние имаме обща цел ", сподели Петков.

По тематиката за " златните паспорти " и позицията на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, министър председателят упрекна партията, че си правела политически пиар на негов тил, откакто той още като длъжностен министър почнал да работи по казуса, а Политическа партия към този момент имала подготвен законопроект, минал през комисия. Като стопански министър Петков натоварил със задачата за златните паспорти тогавашната си зам.-министърка Калина Константинова.

Той назова " доста чудноват случай " законодателната самодейност на Движение за права и свободи за златните паспорти и поисканата от тях инспекция от прокуратурата. " Движение за права и свободи в този момент си прави някакви реклами по тази тематика, ние бяхме първите, които вкарахме проектозакон, който към този момент е минал през комисията. И освен е смешно, че партията която за последните 4 години не сподели нито дума за златните паспорти, а в този момент, когато ние внесохме, внезапно станаха революционери. Това е образец за политически пиар.

Това ни беше приоритет в служебното държавно управление и това, че дпс внезапно се разсъни по тази тематика, е доста чудноват факт, къде бяха те всичките тези години? Те се пробват да яхнат вълната. Не става единствено с изразителност, би трябвало да има същинско желание. Не е най-хитрата тактика просто да наблюдават ние какво вършим, това не е работещо, и да се пробват да си вършат пиар ", изрази възмущението си Кирил Петков.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР