Прекомерното използване на електронни устройства в ранно детство може да

...
Прекомерното използване на електронни устройства в ранно детство може да
Коментари Харесай

Учени в Сингапур откриха връзка между използването на електронни устройства и развитието на мозъка в детството

Прекомерното потребление на електронни устройства в ранно детство може да докара до утежняване на когнитивните качества в по-зряла възраст, заяви ТАСС, като цитира в. " Стрейтс таймс ".

" Изследването даде безапелационни потвърждаващи данни за други към този момент извършени проучвания, за това, че времето, което децата ни прекарват с електронни джаджи би трябвало да бъде деликатно проследявано, изключително в ранните стадии на развиване на мозъка ", сподели Евелин Лоу, съавтор на проучването и академик в Националния университет на Сингапур и в Сингапурския институт по клинична медицина.

В проучването, извършено в продължение на няколко години, учените са следили 506 деца. От родителите им била събрана информация за това по какъв брой часа на ден прекарват пред екраните на разнообразни устройства. След това изследваните деца били разграничени на групи според от времето, което прекарват с устройства и били осъществени проби на шпации от няколко години.

Резултатите посочили, че колкото повече време прекарват с устройства дребните деца, толкоз по-значителни отклонения в мозъчната активност и повече нарушавания в познавателните качества се появяват по-късно. Учените са открили и връзка сред несъразмерното потребление на джаджи и нарушаванията в изпълнителните функционалности на мозъка, които дават отговор за надзор на импулсите и страстите, за осъществяване на комплицирани задания и за централизация на вниманието.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР