Прегледът при личния лекар да бъде с продължителност 15 минути.

...
Прегледът при личния лекар да бъде с продължителност 15 минути.
Коментари Харесай

Предлагат прегледът при личния лекар да бъде най-малко 15 минути

Прегледът при персоналния доктор да бъде с дълготрайност 15 минути. За това упорства националната здравноосигурителна каса. Решението не е дефинитивно и занапред ще се разисква от Българския лекарски съюз и здравната каса.

Според ръководителя на Българския лекарски съюз, в случай че всеки обзор трае минимум 15 минути, каквото е настояването на НЗОК, пациентите ще са принудени да си записват часове за седмица напред.

Пред Българска национална телевизия ръководителят на лекарския съюз доктор Иван Маджаров прикани за по-задълбочена работа преди въвеждането на това предписание. Според него би трябвало да е ясно написано времето за административно посещаване, за обзор, за незабавни случаи.

" Към сегашния миг през кабинета на един персонален доктор, който има приблизително сред 1500 и 2000 пациента, минават 60 - 70 индивида. В грипна зараза минават повече. Ако ги разпределим през 15 минути, незабавно може да си извършите сметката, тъй като работното време на всеки персонален доктор включва и други задължения, освен работа с амбулаторни пациенти, какъв брой индивида ще минат? Ние, лекарите, нямаме нищо срещу да не бъдем толкоз натоварени, само че би трябвало взаимно с тези, които го оферират, да разбираем, че жителите би трябвало да изчакат 6 - 7 дни за час при своя персонален доктор ", разяснява доктор Маджаров.

Маджаров съобщи още, че Българският лекарски съюз ще упорства по този начин, както няма предел за профилактичните прегледи, да няма и за диспансерните прегледи.

Според доктор Маджаров е остаряло условието на кабинетите на персоналните лекари да стоят залепени телефонните номера на персонални лекари. По думите му не е редно да се звъни в извънработно време, в случай че персоналният доктор не е приел 24 часа самичък да обслужва своите пациенти. Той добави, че пациентите на всеки персонален доктор са известени дали да звънят в извънработно време на него или на неотложна помощ, с която той има контракт.

" Над 90% от персоналните лекари имат контракти с неотложни помощи, които работят в извънработно време. В медицинските действия сме напълно цифрово. Единственият случай, в който се постанова да има хартия, е когато пациентът би трябвало да удостовери с подписа си, че дадена активност е осъществена ", съобщи още ръководителят на Българския лекарски съюз.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР