Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция нанесе снощи удари по столицата

...
Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция нанесе снощи удари по столицата
Коментари Харесай

Арабската коалиция удари столицата на Йемен

Предвожданата от Саудитска Арабия коалиция нанесе нощес удари по столицата на Йемен – Сана, съобщи РИА Новости.

"Военновъздушните сили на обединението организираха въоръжена интервенция във въздушното пространството над град Сана ", обявиха от управлението на обединението. Оттам обаче не показаха, кои членки на съюза са взели присъединяване във военните дейности.

От Рияд допълниха, че в хода на интервенцията са били унищожени две ракетни установки, употребявани за обстрел на територията на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Както към този момент писахме, през вчерашния ден при офанзива с дрононе в столицата на ОАЕ Абу Даби бяха убити трима души. Йеменските бунтовници (хуси) обявиха, че офанзивата е тяхно дело.

Днес медия, обвързвана с хусите, съобщи, че при ударите на арабската коалиция са починали минимум четирима души, а петима – са потърпевши.

Йемен от 2014 година е раздиран от революция. Конфликтът стартира с протест на шиитите в северната част на страната, поискали да открият теократичен режим. Хусите са подкрепяни от Иран и се допуска, че получават поддръжка от Сирия, Ирак и Куба.

Правителството в Йемен е подкрепяно от обединението, ръководена от Саудитска Арабия. В нея също влизат Катар, Бахрейн и други страни. ОАЕ участваха интензивно в бойните дейности до февруари 2020 година, когато изтеглиха своите военни от Йемен. ОАЕ обаче продължава да образоват бойци и офицери, биещите се на страната на йеменското държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР