Предстоящата пълна забрана на двигателите с вътрешно горене далеч не

...
Предстоящата пълна забрана на двигателите с вътрешно горене далеч не
Коментари Харесай

Отлага ли се Зеленото бъдеще? Големите държави си искат ДВГ

Предстоящата цялостна възбрана на моторите с вътрешно горене надалеч не е вест. Нюансът е, че отхвърлянето на мотора с вътрешно горене на държавно, районно, градско или корпоративно равнище е... непринудено. И процесът върви постепенно. Много европейски страни оповестиха решение до 2030 година или в краен случай до 2035 година да забранят продажбата на с мотори с вътрешно горене. Но не всички от тях.

Следващата стъпка към цялостната възбрана на ДВГ наподобява беше конференцията на Организация на обединените нации за изменението на климата COP26, която се организира в Глазгоу, Шотландия. В рамките на този световен конгрес беше подписано съглашение за възбрана на търговията с транспортни средства с мотори с вътрешно горене до 2040 година Подписаха го няколко по-изявени участници на международния пазар - както производители на коли, по този начин и страни.

Към днешна дата Ford, General Motors, Jaguar Land Rover, Mercedes-Benz, Volvo, китайската BYD и индийската Tata Motors поеха ангажимент да се откажат от моторите с вътрешно горене до 2040 година Някои от тези производители даже са подготвени да ускорят процеса. Volvo желае да приключи прехода до 2030 година, а автопаркът на Daimler, компанията майка за марката Mercedes, би трябвало да спре да емитира CO2 до 2039 година

На държавно равнище задължението за занемаряване на ДВГ до 2040 година към този момент е подсилен от Австрия, Азербайджан, Англия, Гана, Дания, Доминиканска република, Израел, Ирландия, Исландия, Кабо Верде, Камбоджа, Канада, Кения, Кипър, Литва, Люксембург, Мароко, Мексико, Нидерландия, Нова Зеландия, Норвегия, Парагвай, Полша, Руанда, Ел Салвадор, Словения, Турция, Уругвай, Финландия, Хърватия, Чили и Швеция.

Няколко огромни неавтомобилни компании се причислиха към наложителния преход към нулеви излъчвания. Сред тях - английската верига супермаркети Sainsbury's, както и известната компания-превозвач Uber. Имаше даже обособени градове, които подписаха съглашение, без значение от политиката на родните им страни по този въпрос - да вземем за пример най-големият град в Бразилия Сао Пауло и столицата на Южна Корея Сеул.

Лесно е обаче да се види, че доста съществени имена към момента липсват в този лист на строителите на „ зелено “ бъдеще. Така да вземем за пример, нито Съединените щати, нито Китай са поели отговорности да изкоренят мотора с вътрешно горене до 2040 година Както и Германия. Германските публични лица споделиха, че към момента няма вътрешен консенсус по този въпрос в страната и държавната позиция ще бъде изяснена по-късно.

Автомобилните производители колоси Volkswagen, Stellantis и Toyota остават в лагера на „ неподписалите “. Това значи ли, че зелената сила не е еднообразно привлекателна за всички - или просто не всеки обича да бъде привързан с обещания 20 години напред? Нашата страна, въпреки и без автомобилно и с незабележим пазар на нови коли, също не е взела каквото и да било решение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР