Представителите на ГЕРБ и президента Румен Радев влязоха в остър

...
Представителите на ГЕРБ и президента Румен Радев влязоха в остър
Коментари Харесай

Митов ядоса Радев: Закъсняхме с даването на оръжие на Украйна, сега трябва да измием този срам

Представителите на ГЕРБ и президента Румен Радев влязоха в изострен спор за военната помощ в Украйна и българската войска по време на консултациите за сформиране на държавно управление.

Повод бе импортираното от ГЕРБ–СДС проекторешение за даване на оръжие за Украйна, а полемиката провокира Радев, като попита Даниел Митов по какъв начин вижда даването на оръжие на Украйна.

Бих наблегнал на термина военно-техническа поддръжка, акцентира Митов. Закъсняхме (с даването на оръжие – б.р.), в този момент би трябвало да измием този позор, счита депутатът от ГЕРБ.

В съдействие с МО би трябвало да забележим какви наличия можем да отделим и естествено, да стартираме диалози с нашите съдружници. Следим така наречен ленд-лиз, само че българското държавно управление би трябвало да знае какво да изиска по стратегиите за заменяне, продължи Даниел Митов.

Той обърна внимание, че България няма дипломат в НАТО.

„ България не стои добре в границите на НАТО и не се възприема като мощен член на евроатлантическата общественост “, продължи Даниел Митов.

На което Радев стремително реагира.

„ Дали сме мощен или слаб член зависи от нашия боен потенциал и от нашата съгласуемост. За десетте години, в които вашата партия управляваше, какво внесохте в българската войска, с цел да изнасяте в този момент. България закъсня с 15 години с модернизацията на армията “, сподели президентът.

Митов от своя страна съобщи, че разнопосочното говорене от страна на институциите дава съображение да ни считат за слаб член на алианса. Имайки поради, че кабинетът на Кирил Петков е заемал доста проукраинска позиция, до момента в който Радев счита, че даването на оръжие би ни направило страна в спора и е рисково за България.

Президентът обърна внимание на това, че върви на срещите на високо равнище на НАТО и на Европейски Съюз и на никое място не е чул упрек към България.

Няма условие страните да дават оръжие на Украйна, акцентира Румен Радев. И посочи, че неговата работа като висш главнокомандващ е да не допусне понижаване на отбранителния потенциал на България.

„ Нямаме новите самолети, нямаме новите кораби, нямаме новите 3D зенитни системи, нямаме новите бойни машини “, продължи със задочните укори към ръководството на ГЕРБ Румен Радев.

Затова Десислава Атанасова се намеси в разногласието, като напомни какъв брой пари за армията са дали трите кабинета на Бойко Борисов. „ Да кажете, че над 5,2 милиарда лева са тотално неглижиране на българската войска, не е правилно “, обърна се към Радев Атанасова и изброи по пера какъв брой пари са дадени за превъоръжаване на армията при държавните управления на ГЕРБ. И на собствен ред попита какъв брой капиталови разноски за защита е направило служебното държавно управление, в което взе участие Кирил Петков.

Нужно е държавно управление, което да поеме отговорност в тези сложни времена, съобщи при започване на диалозите с ГЕРБ – Съюз на демократичните сили президентът. Президентът напомни, че редица конституционно избрани органи са с изминал мандат.

„ Това, което непрестанно повтаряте – приемането на еврото, е невероятно с шеф на Българска народна банка с изминал мандат “, акцентира Радев.

„ Вярвам, че осъзнавате, че успеха ви на изборите е една голяма отговорност, тъй като страната е в тежка политическа и социално-икономическа криза„, сподели още при започване на консултациите Радев, поздравявайки ГЕРБ-СДС за представянето на предварителния избор.

„ Очакванията към носителите на първия мандат са огромни за сформиране на държавно управление, което да може да поеме отговорност за страната “, посочи президента. Той акцентира, че образуването на кабинет ще бъде основно за дължината на живота на 48-ото Народно заседание.

Президентът попита представителите на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили каква е вероятността за кабинет съгласно тях.

Радев изиска да знае и какво е отношението на най-голямата парламентарна група към държавния бюджет. Запита дали считат, че би трябвало да се удължи действието на в този момент настоящия държавен бюджет, би трябвало ли служебният кабинет да внесе проектобюджет. Сподели и опасенията си, че бюджетът може да се трансформира в наддаване.

След няколко избора още веднъж ГЕРБ-СДС сме първа политическа мощ. Това го отдаваме частично на разбирането на жителите, че би трябвало да приключат опитите в страната, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили Десислава Атанасова.

Положихме всички старания, с цел да има работещо Народно заседание. Парламентът към този момент работи и се организират чувания и диспути по закони, посочи още тя. Давайки си сметка, че зимата и приходите на жителите ще бъдат съществена тематика, както и поръчките на някои партии, ние се притесняваме бюджетът за 2023 да не се трансформира в сватбарско наддаване, съобщи Атанасова.

Според нея е нужно държавническо мислене, с цел да не се стига до нови предварителни избори. Атанасова сподели, че те приветстват импортирания от служебния кабинет план за придобиване на осем нови Ф-16.

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ и някогашен министър на енергетиката, показа по време на консултациите седемте антикризисни ограничения, които ГЕРБ ще внесе в Народното събрание.

Планът за възобновяване и резистентност би трябвало да се преразгледа, за построяването на така наречен акумулатори подозираме лобистки ползи, акцентира Добрев.

Той акцентира, че би трябвало да се подписа дълготраен контракт за доставка на газ и това е залегнало в техните проекти. Президентът посъветва ГЕРБ да изтеглят тази точка, защото служебният кабинет към този момент е направил действия и е провел конкурс за подписване на дълготраен контракт. В него не вземат участие страни и компании под наказания, посочи Радев.

Има възможност бюджетната процедура да се трансформира в съвършена стихия. Затова най-хубав е разновидността на удължение на действието на настоящия бъджет, уточни на собствен ред Томислав Дончев, народен представител от ГЕРБ и някогашен вицепремиер.

„ Възможности за съставяне на държавно управление в границите на този парламент има. Големият проблем е, че партиите групово са пропаднали в рововете, които сами са изкопали. Политическият нарцисизъм е взел връх “, сподели Дончев.

„ За нас вероятният формат е обединяване върху правила и цели. Към момента няма такова болшинство. Но следя известни процеси на отрезвяване. Сигурно е едно – ние ще поставим всички старания, най-тежката отговорност е нашата като първа мощ. В същото време твърдо имаме вяра, че парламентарното време би трябвало да бъде употребявано по най-хубавия метод “, продължи депутатът от ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

Държавният глава към този момент посочи, че няма да бърза с раздаването на мандатите, тъй като Народното събрание имало да свърши доста работа. Той чака партиите да поемат отговорност и да не се позволява грешката на последния парламент. Тогава, съгласно президента, въпросът за властта е обсебил цялата активност на Народното събрание, а Народното събрание е потопен в кавги. Радев ще организира консултациите изчерпателно.

Според него опцията за кабинет на малцинството зависи от правилата, само че това по думите му в България е извънредно мъчно.

За Радев българската парламентарна политическа система върви към рецесия, а методът да се излезе, е да се върне доверието към парламентаризма.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР