Председателят на Управителния съвет на СНЦ Сдружение за подкрепа на

...
Председателят на Управителния съвет на СНЦ Сдружение за подкрепа на
Коментари Харесай

От Берое поканили Драган Шолак да инвестира в клуба

Председателят на Управителния съвет на Сдружение с нестопанска цел " Сдружение за поддръжка на футбола Берое ", което е притежател на акциите на клуба, юрист Светослав Миневски даде обстойно изявление пред " Тема Спорт ". Юристът, който е мощният човек под Аязмото сега, приказва за всички наболели тематики. Заралии започнаха едва пролетта, като към момента нямат победа - 4 загуби и 2 равенства.
 Берое остана без двама значими футболисти за основен мач
Берое остана без двама значими футболисти за основен мач

Сана Гомес и Густаво ще изтърпят наказания

Г-н Миневски, има ли Берое искания към съдията от мача против ФК ЦСКА 1948 (1:3) Георги Гинчев?

- Намирам, че за двата фаула на Каскардо нямаше дейности за жълти картони. Това бяха двете нарушавания на футболиста за целия мач, Оказа се, че едното от тях не е било забелязано от основния рефер, а четвъртия арбитър се е обадил, съобщавайки му че Густаво Каскардо е настъпил Ивайло Чочев. Много е значимо, преди да стане съдия основния арбитър, управляващ мачове по терените ни да е играл футбол. Да знае кое единоборство на терена е чисто футболно, кое е с предумисъл или съставлява груба игра. Нормално е в едно единоборство да има конфликт, както е при първото нарушаване на Каскардо. Нормално е също по този начин да има настъпване, което не е преднамерено, а е в игрова обстановка. За съдийството на Георги Гинчев би трябвало да има публична позиция от клуба. Такава обаче няма да последва, тъй като се оказва, че в България да имаш публична позиция е глас в пустиня и харчене на пари, каквито Берое няма в остатък. В България в случай че имаш пари си почитан, в случай че нямаш - не си. Просто е.

Няма по какъв начин да не ви тормози фактът, че Берое е едвам с две точки от началото на годината?

- От началото на пролетния полусезон Берое е по-добре в игрови аспект, в сравнение с през есента. Футболистите ни са по-добри от преди. Проблемите в тима са в неналичието на сработеността и в самостоятелните характери на състезателите в ценностен, а не в спортно-технически аспект. У някои футболисти не виждам мотивация за победа непременно. Не виждам и дозата експанзия, нужна да се наложиш над съперника. Дотук напролет единствената ни сериозна издънка беше загубата от Септември София с 1:2 вкъщи. Нея приписвам на преднамереност или колебливост у основния рефер Радослав Гюдженов. Не упреквам обаче него.
 Киров: Има терзание в Берое
Киров: Има терзание в Берое

" Сами сме се докарали дотук "

Вината за загубата е в нас, Срещу Септември София показахме безотговорна игра. Обяснението на футболистите беше безмълвие или съвсем единодушие за казаното от мен. Състезателите ни не са за Втора лига. Показват го и визитките им. Но, в случай че и те самите не си имат вяра, че ще останем в елита и могат да победят всеки, то тогава какво да създадем? Наивни сме да желаеме точки против ЦСКА, ЦСКА 1948, Черно море, Ботев Пловдив и Локомотив Пловдив. Това са тимове в челото на класирането, с упоритости и стройна организация. Както аз, по този начин и наставникът Николай Киров сме разочаровани от представянето на Берое в нападателен проект. Привлеченият с огромни упования на полусезона Тонислав Йорданов е въздържан. Вини Трибуле пък към този момент не може да поддържа връзка с никого, тъй като в Берое никой не остана с френски, а той не владее различен език. Невъзможността му за социализация му пречи да се изяви в цялостна степен.

Ще спре ли мъката в Берое, ще има ли промени в Сдружение с нестопанска цел?

- Не виждам къде е мъката. Клубът е с минимална администрация, с цел да има оптимален бюджет за А тима, Б селекцията и развиването на ДЮШ. Клубът разполага с минималния брой наставници, нужни за обезпечаване на естествен подготвителен развой. Клубът няма никакви отговорности и не може да има терзания за лиценза си. Нямаме и закъснение на заплати. СНЦ-то съставлява група запалянковци, отделящи от личното си време за Берое. СНЦ-то получи акциите не напълно безплатно, а с добра финансова композиция и закупи активи на тази стойност против вложените пари. Освен от времето си, членовете на СНЦ-то отделят и от финансите си за клуба. Отворени сме за нови членове. Повярвайте ми, че мераклии за такива няма. Постоянно получаваме в обществените мрежи препоръки, кого да притеглим като евентуален вложител. Последната ни случка в тази тенденция бе да поканим Драган Шолак след отхвърли му да поеме Левски. Пратихме му писмо, в случай че той в действителност има интерес да влага в българския футбол, да го направи в клуб, който не изисква толкоз сериозна прехрана и е чист като сълза. Той нито ни е дал отговор, нито чакам да го направи. Единствено с писмо огромна комерсиална верига, която се оказа съвсем благосъстоятелност на двама старозагорци отхвърли партньорство с нас, с претекст - липса на благоприятни условия. Почти всекидневно търсим вложители. Трябваше да имаме и среща с китайци за сътрудничествo.

Ни китайци, ни араби, ни англичани, ни швейцарци, ни хървати, никой не се е появил с готовност да дава пари. Местният бизнес се отзовава съгласно опциите си. Ако зад нас не стоеше един човек, милеещ за спорта и културата в Стара Загора, Берое от дълго време нямаше да го има. Ако страната не се занимае със зрелищата в България, неналичието на мотивация и апатията за тях напълно ще ни завладеят. Българският клубен футбол изобщо не е атрактивен за чужденците. Разберат ли, че идват в най-слабото състезание в Европа, те или губят мотивация, или получават препоръки от половинките си да не идват у нас. Берое се устоя от рекламодатели, доколкото ги има. Множеството начинания с артикули, които направихме с марката " Берое " ни демонстрира, че българският бизнес не гледа осъществяването на договорите. Гледа по какъв начин да те извърти във връзка с уговорките си към клуба.

Въпросът с оставката на наставника Николай Киров стои ли на дневен ред?

- Ако зависи от мен Николай Киров ще остане отпред на Берое най-малко още пет години. Той и управлението гледат в една посока. Киров вижда проблемите на Берое, такива, каквито ги виждаме и ние. Николай Киров е бил дълготраен шеф на ДЮШ на Ботев Пловдив и споделя визията ни да се постановат млади футболисти. Той се пробва да балансира сред младите и опитните играчи, Опитните ни футболисти са такива, каквито разрешава бюджетът ни. Липсва им сработеност. Много от тях пристигнаха без нужната подготовка. Отгоре на всичко постоянно им се постанова да се изявяват на непривични позиции. В Берое няма футболисти със непокътнати титулярни места. Всички би трябвало да се потвърждават. Взехме Йоан Баоренски като обещаващ състезател. Той би трябвало да се пребори за мястото си в състава.

Какво става с футболистите без картотеки?

- Уерди Мара беше в Тирана. Всички ведомства и посолства, изобщо цялата бюрократична машина и централните ведомства у нас желаят да приложат прецизно законите за едни чужденци, а за други си затваря очите. Берое искаше да провокира кръгла маса с всички клубове с сходни проблеми у нас. Не стига, че шампионата ни не е атрактивно, ами поради редица бюрократични пречки Уерди Мара, който е преотстъпен на Берое и е в България от януари, в края на март още не може да играе. А в края на май би трябвало да се върне в клуба, чиято благосъстоятелност е - турският Анкара Кечиоренгюджю. Как обаче да има капиталов интерес от чужбина към който и да е български клуб, в случай че той не може два месеца да картотекира футболистите си? Обясняват ни по какъв начин наш уграч, би трябвало първо да се върне в родината си за два месеца и след това да го картотекират. За пет дни в Ниш бразилците от ЦСКА 1948 получават визи. За същия интервал бразилците на Лудогорец стават българи. Бубакар Траоре си е в Сенегал. По-изгодно е да го върнем там и да получи виза от Мароко, вместо да чакаме позволение и да получи такава от Одрин. Берое пари под масата не дава. Аз съм за чистия спорт и не залагам на хазарт. На тези пък, които споделят, че СНЦ-то желае да откри някой да дава пари, които то да ръководи, ще отговоря: Моля ви заповядайте да управлявате, в случай че си мислите, че е толкоз просто да се откри спонсор или вложител за Берое. Ако нещата в България не тръгнат в естествени рамки и липсва стабилитет, вложители освен за спорт няма да има. Лутаме ли се във вътрешни ежби и в свръх администрация, вложители няма да има. Обръщам се към другите клубове: Огледайте се в Берое, тъй като протичащото се при нас, чака вас, щом свършат и последните спонсори и спре последния възторг на кметовете. Не се ли намеси страната, футболът ни си отива. И да построим бази няма кой да играе на тях. Нямаме физкултура в учебните заведения. Първенствата ни в груповите спортове не са шампионати, а час по физическо.

Ще оцелее ли Берое в елита през сегашния сезон, а и в дълготраен проект?

- Само 4-5-има са състезателите с изтичащи контракти. Съставът ни за идващия сезон е кадрово гарантиран. Запазим ли и треньорски екип тимът за следващата година ще е към този момент сработен. Той следва да се добави с изчезналата му класа. И за този сезон съм оптимист. Оптимист съм и за бъдещето. Направил съм вероятното към хората с поети финансови задължения нещата да се случват.
 Берое с победа в контрола, нов свети с асистенции
Берое с победа в контрола, нов свети с асистенции

Старозагорци се постановиха с 3:1

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР