Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира,

...
Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова коментира,
Коментари Харесай

Десислава Атанасова: Прекратяването на механизма е огромен успех за България

Председателят на парламентарната група (ПГ) на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова разяснява, че прекратяването на Механизма за съдействие и инспекция от Европейската комисия (ЕК) за България е голям триумф за страната ни. Пред публицисти в Народното събрание (НС) Атанасова сподели, че последният отчет на Европейска комисия е бил по време на ръководството на ГЕРБ през 2019 година

Оттогава България е в друг механизъм за надзор и оценка. Аз го приписвам на заслугите на доста държавни управления, на доста легислатури на Народното събрание, и на напъните на всички българи и обществото. Гордеем се с това, че е изнемощял, уповавам се че ще ни е от изгода при приемането ни в Шенген, разяснява Атанасова.

Тя сподели още, че страната ни е изпълнила всички условия за влизане в Шенген и фактът, че отпада мониторингът е още една причина страната ни да влезе в шенгенското пространство. Това, че Европейска комисия прави оценка напредъка на България и Румъния и в годишното си слово ръководителят на Европейска комисия категорично акцентира готовността ни, ни прави оптимисти, разяснява Атанасова.

Тя изясни, че през вчерашния ден на съвещанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и публичен ред, министър Калин Стоянов е декларирал, че напъните не престават, мигрантският напън е огромен, само че българските гранични служби и държавното управление се пробват по всевъзможен метод да потвърдят пред нашите европейски сътрудници, че можем да бъдем надеждна външна граница.

На въпрос за законодателната стратегия по отношение на приемането на страната ни в Шенген, Атанасова изясни, че Народното събрание ще работи изключително в понеделниците и вторниците. Надявам се идната седмица част от законите, които изисква Планът за възобновяване и резистентност, да бъдат признати. Законът за битка с корупцията ще бъде препоръчан да се прегледа във вторник на изключителното съвещание, тъй че Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) да бъде разграничена на две, да има проверяващи функционалности, в този смисъл да осъществим условията, които ще ни оказват помощ и за Шенген, само че и са част от условията по Плана за възобновяване и резистентност, изясни Атанасова.

Относно отхвърли на Австрия, Атанасова разяснява, че го отдава на вътрешнополитически причини.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР