Председателят на групата общински съветници от Съюз за Пловдив Дани

...
Председателят на групата общински съветници от Съюз за Пловдив Дани
Коментари Харесай

Искат оставката на Иван Тотев от председателския пост на Пловдив 2019

Председателят на групата общински съветници от " Съюз за Пловдив " Дани Каназирева изиска оставката на Иван Тотев от поста на ръководител на управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 ". Това стана на изключителната сесия на Общинския съвет, която беше свикана по искане " Съюз за Пловдив " и ВМРО-БНД. Повод за предлагането на Каназирева стана разискването на настояването на оставката на артистичния шеф на фондацията.

Каназирева прикани общинарите да не се задоволяват с премахване на по-малките фигури, оневинявайки основния провинен.

Основният провинен за непрозрачното харчене на парите, за политическото покоряване на цялата фондация и за забавянето на главните инфраструктурни планове е на ръководителя на управителния съвет на " Пловдив 2019 ", отсече съветничката.

Причините, които Каназирева уточни по отношение на настояването си, бяха направените промени в състава на фондацията и отстраняването на всички самостоятелни от общината специалисти, неналичието на бистрота за харченето на парите и отводът за внасяне на доклади макар признатото предложение за тримесечно отчитане, както и фактът, че нито един план не е подготвен - нито площадът, нито художествената изложба.

По думи на съветничката оставка на кмет се взимала на избори. Още занапред обаче общинският съвет можел да в профил ръководителя на фондацията.

Тотев може да отбрани престижа на специалистите от фондацията и да не прикрива личната си отговорност зад тях, разяснява още Каназирева и прикани градоначалникът да се отдръпна като ръководител на управителния съвет на фондация " Пловдив 2019 ".

Един заслужен мъж в никакъв случай не се крие зад една жена, приключи съветничката.

Припомняме, по-рано през днешния ден стана ясно, че се обмисля отстраняването от служба на художествения шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева поради плануваната за юли фотоизложба " Балкански прайд ", която включва фотоси от шествия в отбрана правата на хомосексуалните от разнообразни места на полуострова.

Случаят, който породи неодобрение измежду общинските съветници, беше отразен даже в лондонския вестник " Гардиън " който го показа под заглавието " Хомофобски скандал удари Пловдив - европейската столица на културата ".

Преди три месеца пък прокуратурата стартира инспекция за корист с публични средства при построяването на кулата сцена, на която на 12 януари беше извършена церемонията по откриването на Европейска столица на културата.

Поводът бяха мнения, които циркулираха из общественото пространство. Водещият Слави Трифонов написа обява в обществената мрежа " Facebook " с искане да види фактурите за 30-метровата кула, издигната за събитието. Тогава той съобщи, че е усетил, че " нещо не е наред ".

Седмица по-рано от партия АБВ също се поинтересуваха какви пари са изразходвани за подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата и каква трайна инфраструктура ще бъде издигната с тях.

Ден след изявлението на телевизионния водещ Фондация " Пловдив 2019 " излезе с публично мнение по случая на своята фейсбук страница. В него се посочваше, че цената на сцената с прилежащите й сцени e 219 053 лв. без Данък добавена стойност, а цялостното техническо застраховане на спектакъла е с общ бюджет 880 124 лв. без Данък добавена стойност.

Тогава от Фондацията подчертаха, че тази информация е посочена и на формалния им уебсайт. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР