Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл пое строг ангажимент в

...
Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл пое строг ангажимент в
Коментари Харесай

Фед ще е безпощаден с лихвите и от това ще боли

Председателят на Федералния запас Джеръм Пауъл пое непоколебим ангажимент в петък за прекъсване на инфлацията. Той предизвести, че чака централната банка да продължи да покачва лихвените проценти по метод, който ще аргументи „ известна болежка “ на стопанската система на Съединени американски щати.

В дълго чаканата си годишна политическа тирада на срещата в Джаксън Хоул, Уайоминг, Пауъл удостовери, че Фед ще „ употребява мощно нашите принадлежности “, с цел да нападна инфлацията, която към момента е покрай най-високото си равнище от повече от 40 години.

Дори при поредност от четири поредни нараствания на лихвените проценти с общо 2.25 процентни пункта, Пауъл сподели, че „ няма място за прекъсване или пауза “.

„ Въпреки че по-високите лихвени проценти, по-бавният напредък и по-меките условия на пазара на труда ще понижат инфлацията, те също ще донесат известна болежка на семействата и бизнеса “, сподели той.

Това са неприятните разноски за понижаване на инфлацията. Но неуспехът да се възвърне ценовата непоклатимост би означавал доста по-голяма болежка. “

Акциите паднаха след речта на Пауъл, като Dow Jones Industrial Average се намали с над 500 пункта.

Думите му идват на фона на признаци, че инфлацията може да е достигнала своя връх. в това време не демонстрира никакви забележими признаци на спад.

Два деликатно следени измерителя, показателят на потребителските цени и показателят на цените на персоналните потребителски разноски, демонстрираха, че цените са се трансформирали едва през юли, което се дължи значително на внезапен спад в разноските за сила.

В същото време други области на стопанската система се забавят, като жилищният пазар. Икономистите чакат, че големият скок в наемането през последната година и половина евентуално ще се охлади.

Пауъл обаче предизвести, че фокусът на Фед е по-широк и данните за месец или два не са задоволителни. Затова централната банка ще продължи да работи, до момента в който инфлацията не се приближи до дълготрайната цел от 2%.

Поглеждайки към бъдещето, водачът на Фед добави, че възобновяване на ценовата непоклатимост евентуално ще изисква поддържане на рестриктивна политическа позиция за известно време.

Историческите данни са мощно предизвестие против прибързано разхлабване на политиката. “

Икономиката излиза от поредни тримесечия на негативен напредък на Брутният вътрешен продукт, общоприето определение за криза. Въпреки това Пауъл и множеството други икономисти дефинират системата като мощна, въпреки и забавяща се.

По създание Пауъл ясно декларира, че сега битката с инфлацията е по-важна от поддръжката за растежа “, разяснява речта му Джефри Роуч, основен икономист в LPL Financial.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР