Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи като основна причина

...
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов посочи като основна причина
Коментари Харесай

Цената на газа скача от януари с повече от предвидените 14%

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов уточни като съществена причина скока на цените на европейските тържища.

„ В последните 20 дни цената на природния газ на европейските газови хъбове доста се увеличи, т.е. би следвало да чакаме едно значително покачване при цената на природния газ, считано от 1 януари. “

Изпълнителният шеф на „ Булгаргаз " Николай Павлов добави, че доставките на природен газ за зимата са обезпечени, а потреблението сега е най-високото за последните десетина години.

И той, и Иван Иванов се обърнаха към ръководещите с апел - да бъде открит метод за компенсиране на топлофикациите, които след мораториума върху цените на парното ще би трябвало да продължат да купуват газа на по-високи цени, а да го продават на потребителите по-евтино.

Енергийният специалист Пламен Димитров от Българското геополитическо сдружение разяснява пред БНР, че за високите цени на газа можем да се сърдим на пазарната обстановка, която е наложила извънредно високи цени на природния газ през втората половина на 2021 година, би трябвало да се сърдим и на себе си, тъй като България не е довършила интерконекторната връзка с Гърция, бихме могли да търсим неточности и в това, че България не получава цялостния размер от контрактуваното количество азерски газ по различния маршрут - посредством отклоняване от Трансадриатическия газопровод и влизане на българска територия при Кулата-Сидирокастро.

Той акцентира, че сега азербайджанският газ е от 2 до 4 пъти по-евтин от съветския, който получаваме.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР