Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен се обяви против спирането на войната в Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се разгласи срещу апелите за прекъсване на огъня в Украйна, съобщи ДПА. 

" Зная, че някои приканват за прекъсване на боевете, само че би трябвало да кажа, че действителността е следната: в случай че Русия спре да се бие - край с войната, в случай че Украйна спре да се бие - няма да има повече Украйна ", съобщи тя. Фон дер Лайен приказва в Принстънския университет в Съединени американски щати, откакто взе присъединяване в Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, заяви Българска телеграфна агенция.

" Залозите са огромни освен за Украйна, само че и за Европа, за интернационалната общественост и за международния ред ", продължи тя. Фон дер Лайен добави, че постигнатите напоследък триумфи от украинската войска да отвоюва територия от силите на Русия поражда оптимизъм, само че е нужна консолидация.

По думите ѝ глобите, наложени на Русия от Европейски Съюз и Съединени американски щати, дават резултат. " Искам да заявя ясно, че глобите ще продължат. "

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел даде обещание през вчерашния ден нови наказания против Русия, откакто президентът Владимир Путин подреди частична готовност на резервистите за подкрепяне на военната акция в Украйна. Унгарският министър председател Виктор Орбан изиска анулация на глобите най-късно до края на годината.

Също от Ню Йорк американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани всеки член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да изпрати явен сигнал на Русия, че тя би трябвало да спре с нуклеарните си закани във войната в Украйна, съобщи Асошиейтед прес.

Блинкън употребява мотива на сесията на Съвета през днешния ден на равнище външни министри, с цел да разкритикува съветската инвазия и да призове останалите страни да осъдят спора.

" Всяка страна членка на Съвета би трябвало да изпрати ясно обръщение, че тези безразсъдни закани с нуклеарно оръжия би трябвало да спрат неотложно ", сподели Блинкън.

Блинкън също така прикани интернационалната общественост да принуди съветския президент Владимир Путин да даде доклад за дейностите си поради нашествието си в Украйна, съобщи Франс прес. " Не може да оставим президента Путин да се измъкне по този начин ", съобщи Блинкън.

" Този интернационален ред, който ни събира тук през днешния ден и който ние се опитваме да съхраним, е разрушен на части пред нашите очи ", добави той.

" Това, че президентът Путин избра тази седмица, когато множеството водачи от този свят, се събираха в Организация на обединените нации, да налее масло в огъня, който той възпламени, демонстрира, че той показва цялостното си неуважение към Устава на Организация на обединените нации ", добави Блинкън.

Още преди началото на съвещанието пък украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи пред кореспонденти, че възнамерява да резервира безвредна обществена отдалеченост от съветския си сътрудник Сергей Лавров, който също участва, показва АП

НАТО прикани светът да не признава плануваните " референдуми " в украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон.

Осъждаме най-решително желанията за привикване на така наречен " референдуми " за присъединение към Руската федерация на украинските области, отчасти следени от съветските военни, се показва в изказване на Североатлантическия съвет. Допълва се, че съгласно резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации от 2 март 2022 година нито едно завладяване на територия вследствие на опасност или потребление на мощ няма да бъде прието за законно.

Съюзниците не признават и в никакъв случай няма да признаят противозаконното анексиране на Крим от Русия. Фиктивните референдуми в областите Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон нямат легитимност и ще съставляват жестоко нарушаване на Устава на Организация на обединените нации. Съюзниците от НАТО няма да признаят противозаконното анексиране на тези области. Тези земи са Украйна. Призоваваме всички страни да отхвърлят явните опити на Русия за завземане на територии, се показва в текста.

Държавите от НАТО допълват, че тези решения на Русия, както и оповестената частична готовност, са спомагателна ескалация на войната против Украйна.

НАТО отхвърля изявленията, свързани с използването на нуклеарно оръжие, като ги дефинира като безотговорни. Русия носи цялостната отговорност за войната, за големите премеждия, които тя носи за украинския народ, както и за цената, в това число за съветския народ, който в този момент е изпратен в готовност. В ръцете на Русия е спорът да бъде преустановен. Русия би трябвало неотложно да спре тази война и да се отдръпна от Украйна, приканва алиансът.

НАТО е защитителен съюз и ще продължи да се стреми към мир, сигурност и непоклатимост в целия евроатлантически район, се добавя в изказването. Обединени сме, с цел да браним и пазиме всяка педя от земята на съдружниците, се показва в текста.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР