Предполага се, че заподозреният е хакнал множество публични институции Емил

...
Предполага се, че заподозреният е хакнал множество публични институции Емил
Коментари Харесай

Тийнейджър хакер е арестуван в Испания след дръзки кибератаки

Предполага се, че обвиненият е хакнал голям брой обществени институции

Емил Василев преди 40 секунди 1 Сподели

Най-четени

ПрепоръчаноДаниел Десподов - 14:25 | 05.04.2023

Силно са затръшнали вратата: при напускането на Русия Cisco са унищожили съоръжение за съвсем 2 милиарда рубли

НаукаЕмил Василев - 17:00 | 05.04.2023

„ Невъзможното “ 2000-годишно доказателство на Питагоровата теорема може би е намерено от възпитаници

АвтомобилиДаниел Десподов - 17:06 | 05.04.2023

Нов роторно-бутален мотор с размер на баскетболна топка и мощ 20 KW

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Полицията в Испания е арестувала младеж на име Хосе Луис Уертас, който съгласно нея е откраднал поверителни данни за повече от половин милион данъкоплатци от националната работа за приходите. Смята се, че 19-годишният юноша, който е прочут с голям брой псевдоними, измежду които „ Alcaseca “, „ Mango “ и „ chimichuri “, стои и зад голям брой други хакерски атаки на високо равнище.

Според Националната полиция Хуертас е един от най-опасните хакери в страната и е виновен за основаването на търсачка, наречена „ Udyat “ („ Окото на Хор “), която улеснява продажбата на откраднати данни. В онлайн изявление той също по този начин твърди, че има достъп до персоналните данни на повече от 90 % от популацията на Испания.

Съобщава се, че изтеклите данни включват номера на сметки, банкови салда и друга персонална и поверителна информация на испанските жители. Властите считат, че Хуертас е употребявал откраднатите данни, с цел да сътвори онлайн база данни и да ги продаде на трети страни за облага. Според проверяващите огромна част от противозаконната му активност е била осребрявана посредством криптовалути.

Испанската полиция разказва Хуертас като „ сериозна “ опасност за националната сигурност заради мащаба на хакерските атаки му и чувствителността на откраднатите данни. Твърди се, че той е специалист в региона на криптоактивите и прикриването на следите на парите със комплицирани цифрови маневри, предопределени да заблудят проверяващите.

Според Bleeping Computer, Хуертас е упрекнат и в кражба на 300 000 евро от Паоло Василе, основен изпълнителен шеф на Gestevisión Telecinco/Mediaset España, една от огромните телевизионни компании страната. Другите обвинявания против него включват офанзива против високопоставени държавни институции и пране на пари.

Арестът му е резултат от следствие, почнало през ноември 2022 година, откакто се твърди, че е хакнал компютърната мрежа на Генералния съвет на правосъдната власт и е получил достъп до чувствителни данни, следени от няколко обществени институции, в това число Държавната организация за данъчна администрация.

Твърди се, че Хуертас е водил първокласен живот, който съгласно полицията не подхожда на възрастта му, изключително за човек без непрекъснат източник на приходи. Твърди се, че е предприемал скъпи пътувания, носил е първокласни марки облекла, посещавал е фешън места за развлечение и даже е карал „ високоскоростен автомобил “.

След ареста му полицията прави обиск в дома му и други парцели, като изземва огромна сума пари в брой, значими документи и „ компютърни носители “. Освен това са открити и мотоциклет и високопроходим автомобил.

Съдията, водещ делото, е наредил Хуертас да остане в ареста до правосъдния развой, защото е считан за високорисков обвинен, който може да избяга, да унищожи доказателства или да продължи да прави други сходни закононарушения, в случай че бъде пуснат под гаранция.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР