Предложението на френското председателство, в което двустранните протоколи с България

...
Предложението на френското председателство, в което двустранните протоколи с България
Коментари Харесай

Интелектуалци от РСМ: Приемем ли предложението, македонският народ става дърво без корени

Предложението на френското председателство, " в което двустранните протоколи с България стават неразделна част от преговорния развой, ще сведе македонския народ и македонския език до едностранчиво изказване, което няма годност пред институциите на Европейски Съюз ", пишат в отворено писмо над 800 интелектуалци от Република Северна Македония - " у чители, професори, учени, лекари, обществени и културни дейци, педагози, художници, публицисти и всички, които оказват помощ за възпитанието и образованието на нашите генерации ".

" Македонският народ ще бъде дърво без корен и няма да има опция да изрази своята последователност във времето и пространството. С това предложение, още преди да стартира преговорният развой, македонците ще бъдат сведени до изкуствена структура от 1944 година Македонският език ще бъде исторически фиктивен за Европейски Съюз ", написа в обръщението, в което се цитира и манифестът на АСНОМ.

Подписалите го приканват президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски, да каже ясно и високо, че не е склонен " с предлагането на господин Макрон, което в действителност пази българските националистически хрумвания, в които се признава ликвидирането на идентичността на Македония и македонската самородност ".

Премиерът на страната Димитър Ковачевски, външният министър Буяр Османи, вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и цялото държавно управление е призовано да не се унижава . " Не си позволявайте още веднъж да участвате в разпятието. Дори на Исус Христос беше доста по-лесно, тъй като имаше единствено един Юда. Не бъдете като Пилат Понтийски, измивайки ръцете си от прегрешението, който желаете да прикриете ", пишат интелектуалците.

" Спомнете си, в случай че в миналото сте чели, книгата на Луи-Венсан Тома " Какво знам за гибелта ", в която той написа какво значи гибелта на самоличността. Според него, а и съгласно мнозина, това е най-ужасната от всички типове гибел! ", се обръщат към президента на Франция Еманюел Макрон, подписалите обръщението, които приканват и ръководителя на Европейския съвет, ръководителя на Европейската комисия и ръководителя на Европейския парламент да не считат " македонския народ за малоумен и необразован ".

" В своята многовековна история македонският народ в никакъв случай не се е опитвал да заграби нещо, което не е негово. Всъщност фактът, че Светите братя Кирил и Методий се назовават ​​у нас общославянски просветители, а в църковния календар те се смятат за настойници на Европа. Езикът, на който е основана първата славянска писменост и на който са написани първите книги, ние назоваваме старославянски, а не като източния ни комшия - старобългарски. Нечестно е в 21-ви век Европейски Съюз, като страж на европейските и международните демократични полезности, да постанова такива унизителни условия в непочтено предложение на водеща страна в Европейски Съюз (Република Франция), в което се прави геноцид против цялостен един народ ", пишат интелектуалците, които показват увереност, че предлагането, в което " са изброени всички претенции на публична София за смяна на историята, за ограничение правото на изложение на научна мисъл, за отказване на македонския език, като признак на македонската нация ", е недопустимо за тях.

" Ако това е изискването за влизане на македонския народ в Европейски Съюз, тогава ние, македонските учители, споделяме " не ", приключва обръщението.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР