Предизвикателство е да се изследва талантът. Той е нещото, което

...
Предизвикателство е да се изследва талантът. Той е нещото, което
Коментари Харесай

Калата тръгва като Стоичков от Марица, мечтае да вкарва за...

Предизвикателство е да се изследва геният. Той е нещото, което ни прави забележими. Истинското предпочитание да вършим това, което вършим по най-хубавия метод. Все го търсим - в себе си, в околните си, в сътрудниците си, а най-често в децата.

Много е мъчно обаче в днешната динамичност, в която „ врим и кипим “ всички, да разпознаем каква заложба дреме у дребния човек.

За да се случи това, би трябвало да сме наясно каква просветеност има детето, с цел да го насърчим да я развива.

Според американския психолог Хауърд Гарднър съществуват 8 типа просветеност - физическа, речева, логическа, изобразителна, музикална, естествена, просветеност във връзка с себе си (вътреличностна) и във връзка с другите (междуличностна). Всяко дете има и осемте, развити в друга степен.

8 интелигентности, които са 8 благоприятни условия за по-голям триумф на деца. Затова е хубаво да се следят и виждат тези скрити от погледа умения, които всеки от нас носи. Да се разкрие оня подарък, който кара детето да тръпне, да потъва в него, да търси нови хоризонти и с това да способства за света. В този свят, в който се разделяме на можещи и неможещи, разбираме ли обаче вярно какво е геният? " Марица " ще се опита да показа в поредност от изявления деца, на които занапред им предсказват огромно бъдеще. С вярата да ги насърчи да осъществен фантазиите си.

„ Талантът е персона, сложена на вярното място. Стига да има кой да я разгърне. При мен във футбола е по този начин, при другите е в друга активност, само че би трябвало да има кой да я разгърне “. Това споделя, ненадейно умно за своите 11 години, Калоян Палийски, предстоящ професионален футболист от ФК „ Пловдив “.



Петокласникът е живо и намерено дете, с прелестни бадемови очи. Като всяко момче се увлича и по компютърните игри, най-много Fortnite и FIFA. Но се заседява пред екрана единствено когато има време. Обикновено след учебно заведение хуква към игрището, с цел да порита или кара колело. Почитател е на качествената храна - обича пържоли, чорба топчета и броколи.

Дали има гений, Калата не може да каже. Това би трябвало да го реши някой различен в профил.

„ Аз виждам единствено краката си и топката. Това е “,

споделя обещаващият футболист. Стартирал с тренировките преди 5 години, когато е единствено на шест.

Още се чуди дали се е запалил поради визитата тогава на прочут стадион, или поради присъщ афинитет към спорта. Знае единствено, че постоянно му е харесвало да рита с другари.

Затова и родителите му го записват в детската школа на „ Марица “, която била най-близо до дома им.



Завел го татко му, някогашен футболист на „ Спартак “ и „ Ботев “. Което потвърждава, че геният е наследствена сплав от вродени качества и влияние на средата.

Във ФК „ Марица “ дребният Калоян тренира при по-големите. Нямало образувана толкоз дребна възрастова група. С усмивка си спомня за първия си треньор - Иван Михайлов. Бил непоколебим, само че научил доста неща от него.



„ Важно е да слушаш треньора, той ти споделя какво да правиш, по какъв начин да играеш. Учи те на техника “, споделя Калоян.

За страдание, групата в пловдивския клуб се разпада и се постанова да прекъсне с тренировките.

След къса пауза родителите му го водят в младия клуб „ Пловдив Сити “, където тренира две години под управлението на Петър Кумановали.

Още не е чувал за известната формула за триумф: 10% гений и 90% труд, само че тренира крепко

„ Нужни са също дисциплинираност, усърдие и неизменност ", наясно е той.

Момчето, което очевидно демонстрира заложба, е видяно и поканено в школата на „ Ботев “. Там, под зоркото око на Илиян Гаров, дребният Калоян напредва доста.



Вътрешни неразбории и последвалата промяна на целия треньорски екип го отхвърлят от тренировките.

Към футбола го връща някогашният именит бранител Кирил Андонов, насочвайки го към ФК „ Пловдив “, благосъстоятелност на някогашния вратар Лилчо Арсов.

Калоян споделя, че се усеща добре в настоящия си клуб. Харесва треньора Георги Андонов и откровено му се възхищава. Доволен е, че има шампионати, в които тимът му побеждава.

Последният, за който си спомня въодушевено, бил в Албена през 2020 година Футболните срещи го изправят против младите селекции на парижкия гранд ПСЖ, Реал Ниш (Сърбия) и няколко италиански отбора.

Футболът за Калоян е пристрастеност. Говори с жар за обичаните си тимове и играчи.



„ Ако играя в България, това ще е в ЦСКА. Натам съм се насочил. А най-голямата ми фантазия е да облека екипа на ПСЖ. Това е най-хубавият тим в света “, изяснява той и с неспокойствие споделя за играчите във френския отбор.

За него всички - от Неймар до Хакими, са съвършени експерти. Дори Серхио Рамос, въпреки и да е от време на време прекомерно нападателен. Изненадващо новото звездно попълнение на ПСЖ Меси не е негов идол. Не харесва и Кристиано Роналдо, който бил „ стойкаджия “. Искрено обаче се възхищава на френския национал Килиан Мбапе.

„ Меси, несъмнено, е необикновен техничар, има положителни дрибъл и финтове, само че Мбапе е доста бърз. Тази експедитивност ме впечатлява “, споделя бъдещият експерт. Категоричен е обаче, че Христо Стоичков е „ най-великият футболист на света “. „ Никой не може да бъде като него, той е единствен “, възхитено споделя Калоян.

Не мисли обаче, че в случай че играе с № 8 като Камата, ще бъде по-добър

„ Номерът на гърба ти нищо не значи. Няма значение с какъв номер играеш, просто си го носиш откъм гърба, толкоз “, споделя умно Калата.

Съжалява, че в случай че седне на една маса с обичаните си футболисти - Меси, Мбапе и Стоичков, би било допустимо да приказва единствено с Христо, тъй като още не владее британски и френски.

„ Бих ги попитал какво е по-нагоре, там, в професионалния футбол. Какви препоръки са давали треньорите им, с цел да станат толкоз положителни. Какви препоръки ще ми дадат и на мен “.

Връща се от фантазиите към родния футбол, с цел да се възхити от новия рекордьор по голове у нас Мартин Камбуров: „ Страхотен е! Искам да го запитвам по какъв начин го е постигнал, въпреки да допускам, че е с доста старания и труд “. И добавя описа си със спомен за невероятната ножица на Камбуров в едно пловдивско дерби.



Труд и старания, като в ученето, съгласно младия футболист, са ключът за триумф в каквото и да е. И не стопира да го повтаря - желае да реализира доста, тъй като футболът е игра за умни хора. И май отново, без да желае, изважда следващата житейска мъдрост.

Но играта не е единствената фантазията на Калата. Страст очевидно са и рисковите спортове. „ Искам да карам мотори, само че не ми позволяват. Мама се опасява, а и е доста по-скъпо “, дава отговор той.

Колко коства на фамилията му футболната пристрастеност, Калоян още не знае. Но родителите му споделят, че по никакъв начин не е на ниска цена. Освен месечната такса, те би трябвало да закупят и екипите му. В някогашния му клуб „ Ботев “ единствено за тях плащали 350 лева Отделно за специфичните бутонки и останалите неща.

Големите суми не отхвърлят родителите на Калоян, тъй като за тях е значимо детето им да е щастливо. Доволни са, че прави това, към което има афинитет, и подклаждат фантазиите му да се развива. Талантът е нещо, в което гориш, за което работиш, нещо, в което виждаш смисъл. А те, неосъзнато може би, са разкрили и родителския - умеенето да накараш детето ти да се усмихва, следвайки фантазиите си.

Чупи гредата с топовен шут

За нападател като Калоян Палийски е значимо да имаш мощен и прецизен удар. А повратливото крило към този момент има същинска впечатляваща история за потресаващия му шут. По време на мач с тима на " Ботев " по този начин нацелил топката, че счупил гредата и съборил вратата. Съдията обаче признал гола, а публиката се изправила на крайници.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР